ФОНДАЦИЈА „ТИЈАНА ЈУРИЋ“ СЕ СЕЛИ У НОВИ САД

Јавна расправа о нацрту Стратегије за заштиту деце од насиља за период од 2020. до 2023. године, коју организује Министарство за рад, борачка и социјална питања у сарадњи са Фондацијом “Тијана Јурић” одржана је у Новом Саду, а окупила је стручњаке који воде кључне установе и организације у тој области.

Нацрт Стратегије израдило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, на иницијативу Савета за права детета, а уз подршку УНИЦЕФ-а. У уводном делу присутнима су се обратили градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, министар за рад, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, представник Фондације “Тијана Јурић” Игор Јурић и представница УНИЦЕФ-а Весна Дејановић.

“Нулта толеранција за насиље над децом и за оне који окрећу главу од проблема, јер морамо као друштво бити свесни да је насиље део цивилизације и да се, нажалост, одувек појављивало и појављиваће се. То само значи да треба непрестано да се боримо против те пошасти, посебно када је реч о деци. И ми у Србији имали смо веома трагичне и трауматичне догађаје, па је велика ствар, што су поред државе, у решавању овог питања, ангажовани људи из струке који имају енергију и знање да се придруже одбрани од тог зла. Треба деловати превентивно, причати о насиљу у свим његовим појавним облицима, о томе да насиље проузрокује ново насиље, и да жртва сутра може постати насилник. Треба водити рачуна о сваком детету, акта су важна да бисмо системски поставили ствари, али је најважније питање колико смо спремни да их имплементирамо, да се свако од нас укључи, јер то јесте заједнички проблем и не можемо одговорност пребацивати на појединце или институције”, нагласио је Милош Вучевић.

Како је рекао министар Ђорђевић, насилницима није место на насловним странама већ у затвору и у регистру који би био јавно доступан свима и транспарентан.

“То је лично моје мишљење, а као министар залагаћу се за ову Стратегију и Акциони план да кроз закон у будућности искоренимо сваки вид насиља. После Новог Сада јавна расправа биће одржана у још четири града, а заједнички циљ нам је да створимо модерно, богато друштво у којем влада толеранција”, истакао је Ђорђевић. За Фондацију “Тијана Јурић” ово је најважнија стратегија, јер представља одговор државе на појаву пораста насиља над децом.

“Прошле недеље у Влади Републике премијерка је организовала састанак којем су присуствовали сви министри, а разговарало се о вршњачком насиљу. Сада са Министарством за рад, борачка и социјална питања радимо на овој Стратегији врло озбиљно. Мислим да ћемо по први пут заиста покушати да делујемо превентивно и ако се буде спроводила, већ у наредним годинама видећемо резултате, односно смањивање стопе насиља”, рекао је Јурић.

Он је такође најавио да ће седиште Фондације бити пресељено из Суботице у Нови Сад, и то како је оценио, због изузетно добре сарадње са градоначелником Милошем Вучевићем и градском администрацијом.

Извор: Голубица

Повезане објаве