УЖИВО: Притвор Србима ухапшеним на северу КиМ, протести у српским местима

Голубица, ПЕТАК, 23. НОВ 2018, ИЗВОР: РТС/ТАНЈУГ ФОТО: KOSOVA PRESS / PROMO/SCREENSHOT

Специјалне снаге косовске полиције на северу Косовске Митровице ухапсиле четворицу Срба. Чули се пуцњи и сирене. Ухапшени Срби, од којих су двојица припадници КПС, пребачени су у полицијску станицу у јужном делу Митровице. Полиција објашњава привођења истрагом убиства Оливера Ивановића. Ситуација у граду је мирна, али напета. У подне најављени мирни једночасовни протести Срба на Космету због увођења такси на српску робу.

18.55 – Амбасада САД у Приштини изражава забринутост због одлуке Приштине да драстично повећа таксе за српске производе.

18.20 – Срби ухапшени због наводне умешаности у убиство Оливера Ивановића саслушани су пред инспекторима косовске полиције, а сутра ће суд одлучивати о њиховом задржавању у притовру.

18.00 – Ванредна седница кризног штаба четири општине на северу КиМ биће одржана у 20 часова у Митровици

17.35 – Полиција на Јарињу већ сатима блокира пролазак аутобуса пуног људи који су кренули на славу у Дечане. Једној жени је позлило, сазнаје РТС.

16.45 – Четворица Срба налазе се у притворном центру у Приштини. Тим адвоката посетиће их у наредних неколико сати.

15.45 – Тужилаштво ће тражити притвор до 30 дана за тројицу ухапшених Срба, каже косовски тужилац Шаља Хоџа.

15.20 – Хапшење нема никакве везе са етничком или верском припадношћу, наводи косовски министар полиције.

15.05 – Четворици ухапшених Срба, од којих су двојица припадници КПС-а, одређен притвор од 48 сати, објавила је косовска полиција.

14.40 – У акцији заплењена четири „калашњикова“, ручне гранате, дрон, наркотици, саопштила косовска полиција.

14.15 – Током трајања протеста припадници КФОР-а, мађарски контигент, стационирали су се на Дудином кршу изнад Косовске Митровице, јавља репортер РТС-а.

13.10 – У више српских средина на Косову и Метохији одржани су једночасовни мирни протести против „полицијског и политичког терора Приштине“.

13.05 – Горан Ракић је потврдио да су припадници РОСУ јутрос покушали да ухапсе потпредседника Српске листе Милана Радоичића, у његовом стану у Косовској Митровици.

12.05 – Почели мирни протести Срба због увођења такси на српску робу. Грађани из Лепосавића и Лешка блокирали прилаз ка Јарињу.

11.50 – Специјални тужилац наложио да се четворица ухапшених Срба изведу пред Основни суд у Приштини, навео је портал Калико, јавља Танјуг.

11.45 – Кризни штаб четири општине на северу Косова и Метохије одржао састанак и саопштио главне закључке. Договорено и да се у подне одрже мирни, једносатни протести.

11.40 – Председник Вучић и премијерка Брнабић замолили су амбасадора Кине Ли Манчанга да пренесе кинеском руководству да Србија никад није била у тежој ситуацији.

10.35 – Косовско тужилаштво тврди да је током акције хапшења и претреса на више локација пронађено и оружје.

10.30 – Косовска полиција потврдила да је заменик градоначелника Косовске Митровице, Милан Радојчић, пета особа за којом се трага.

10.15 – У току је састанак кризног штаба четири општине на северу КиМ.

10.10 – Кфор је обавештен о хапшењу и прати ситуацију, која је тренутно мирна, изјавио је портпарол команданта Кфора Вићенцо Грасо.

09.55 – Срби са севера најављују блокаде и у месту Рударе у општини Звечан, као и на административном прелазу Јариње, у општини Лепосавић. Одлука се очекује на седници кризног штаба четири општине.

09.45 – Руководство општине Зубин Поток одлучило да, поводом кризе, од 12 до 13 часова буду затворене све продавнице, блокиран прелаз Брњак, као и магистрални пут у селу Зупче.

09.40 – Председник Александар Вучић ће се у 10 часова састати са амбасадорима Кине и Русије, а састанку ће присуствовати и премијерка Ана Брнабић.

09.30 – Косовска полиција трага за још једном особом у вези са истрагом убиства Оливера Ивановића.

09.20 – Седница кризног штаба четири општине на северу КиМ најављена за 10 часова у канцеларији председника Српске листе Горана Ракића.

08.40 – Ситуација у Косовској Митровици мирна, а грађани који су се окупили на централном тргу су се разишли.

08.30 – Ухапшени Срби су пребачени у полицијску станицу у јужном делу Косовске Митровице.

08.05 – Председник Александар Вучић од јутрос има ванредне састанке са шефовима Војске и полиције, и других безбедносних служби.

07.30 – Припадници Росу ухапсили четворицу Срба на северу Косовске Митровице.

07.15 – Специјалне јединице косовске полиције извршиле рацију на четири локације на северу Косовске Митровице.

Неколико пуцњева и сирена чуло се јутрос око четири сата у северном делу Косовске Митровице.

Портпарол косовске полиције Даут Хоџај рекао је за РТС да су по налогу надлежног суда јединице косовке полиције извршиле рацију на четири локације и ухапсиле четири особе у оквиру истраге о убиству Оливера Ивановића.

Полиција је саопштила је пронашла и одузела неке релевантне доказе у вези са убиством Оливера Ивановића.

Косовско тужилаштво тврди да је током јутрошње акције хапшења и претреса на више локација пронађено и оружје, преноси приштинска Коха.

У Косовској Митровици ухапшен је Драгиша Марковић, припадник КПС-а који је радио на случају убиства Оливера Ивановића.

Припадници Росу су Марковића брутално претукли пред члановима породице, рекао је председник Српске листе Горан Ракић и навео да је ухапшен и Саша Ћурић, који је такође одведен у непознатом правцу.

Ухапшен је и Марко Рашић, рекао је председник Српске листе Игор Симић. Припадици Росу ухапсили и Недељка Спасојевића. Марковић и Спасојевић су припадници КПС.

Симић је навео да је изговор за хапшење тројице Срба истрага коју КПС спроводи због убиства Оливера Ивановића, а да је четврти приведен јер се опирао хапшењу.

Навео је да су припадници Росу имали дуге цеви, да су применили брутално насиље и тукли ухапшене рукама, ногама и кундацима пред члановима породице.

Четворица ухапшених су пребачени у полицијску станицу у јужном делу Косовске Митровице. Симић је рекао да нису успели да успоставе контакт са ухапшенима.

Навео је да је било покушаја да се ухапсе високи функционери и чланови Српске листе, и да се те информације проверавају на терену. Косовска полиција је потврдила да је заменик градоначелника Косовске Митровице, Милан Радојчић, пета особа за којом се трага у оквиру акције наставка истраге о убиству Оливера Ивановића, објавила је приштинска Газета еxпрес.

Симић је пренео да је Ракић најавио формирање кризног штаба четири општине на северу КиМ.

Састанак кризног штаба у Косовској Митровици

Састанак је почео у 10 часова у канцеларији Горана Ракића. Присуствују представници општина Косовска Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток.

Симић апелује на уздржаност и очување мира, али је напоменуо да Срби неће одустати од протеста који су најављени за данас широм КиМ.

Портпарол команданта Кфора Вићенцо Грасо је рекао да су обавештени о хапшењу и да прати ситуацију која је тренутно мирна.

„КФОР не планира да интервенише, јер је ово била полицијска операција и била је повезана са истрагом о убиству Оливера Ивановића. Знамо шта се догодило и пратимо ситуацију. Безбедносна ситуација је мирна“, рекао је Грасо за Танјуг.

Напоменуо је да је Кфор знао да Приштина спрема акцију на северу, али да не може да износи детаље.

Представници Срба најавили блокаде на северу

Руководство општине Зубин Поток одлучило да, поводом кризе, од 12 до 13 часова буду затворене све продавнице, блокиран прелаз Брњак, као и магистрални пут у селу Зупче.

Срби са севера су најавили блокаде и у месту Рударе у општини Звечан, као и на административном прелазу Јариње, у општини Лепосавић.

Одлука се очекује на седници кризног штаба четири општине на северу КиМ.

Мирна ситуација у Косовској Митровици

Ситуација је у Косовској Митровици мирна, а грађани који су се окупили на Тргу Цара Лазара су се разишли.

Горан Ракић је позвао Кфор да дође у северни део Косовске Митровице и да објасни народу то што су јуче рекли да све држе под контролом и да нема померања снага припадника Росу.

Велики број грађана који се раније окупио на Тргу Цара Лазара, како је рекао Ракић, узнемирени су због јутрошњих дешавања. Ракић је позвао грађане на уздржаност.

„Срамна је медијска кампања појединих медија у Србији који су јуче напали председника Вучића јер је рекао да се снаге Росу спремају да упадну у северни део Косовске Митровице“, истакао је Ракић.

Иначе, због увођења таксе од 100 одсто на робу из централне Србије косовски Срби организоваће миран јендочасовни протест у подне Косовској Митровици, Грачаници и Штрпцу.

Супруга ухапшеног: Десетак полицајаца упало у стан

Супруга ухапшеног Драгише Марковићева каже да је десетак полицајаца упало у стан, а да напоље није ни погледала.

Истиче да су се деца потресла више од других, као и нема никаквих информација о разлозима привођења, иако их је тражила од косовске полиције.

Комшија ухапшеног Марковића каже да се велики број полицајаца налазио на спрату и да није могао да изађе из стана.

Повезане објаве