Црногорски покрет тражи да се патријарху Иринеју забрани улазак у Црну Гору

Голубица, УТОРАК 24.09.2019.

Организација Црногорски покрет захтева од тужилаштва у тој земљи да забрани патријарху српском Иринеју улазак у Црну Гору и учешће на манифестацији обележавања 800 година аутокефалности Српске православне цркве, преноси портал Радио-телевизије Црне Горе.

Црногоски покрет је најавио да ће Врховном државном тужилаштву поднети кривичну пријаву против организационог одбора догађаја поводом обележавања 800 година аутокефалности Српске православне цркве, на челу с митрополитом Амфилохијем.

Припадници покрета оптужују организаторе за извршење више кривичних дела, као што су деловање против уставног уређења и безбедности, изазивање националне, расне и верске мржње и девастација и присвајање културног добра, преноси портал РТЦГ.

Покрет захтева и да се патријарху српском Иринеју, који је најављен као учесник манифестације, забрани долазак у Црну Гору због његове изјаве да је „Цркви у Црној Гори горе него под Османлијама, а Србима него под НДХ“, пише портал РТЦГ.

„Злоупотребом неспорнога ауторитета у српскоме народу, том неутемељеном изјавом, која је заснована на злонамјерној интерпретацији чињеница, распирио је антицрногорске страсти код црногорских Срба с циљем да их наоружа мржњом против сопствене домовине“, навели су у пријави.

Скуп у Будви планиран је за 27. и 28. септембар, у грбаљском манастиру Подластва, као централна прослава обележавања „800 година аутокефалности Српске православне цркве и светосавља у Црној Гори и Боки“.

 

Извор: РТС; RTCG.ME

Повезане објаве