Образовање и култура

Шеснаеста „Ноћ музеја” у Градској библиотеци у Новом Саду

Шеснаеста „Ноћ музеја” у Градској библиотеци у Новом Саду

Голубица, СРЕДА 15.05.2019.

Међународна манифестација „Ноћ музеја” у Градској библиотеци реализоваће се у духу овогодишње теме, уметничке слободе као идеје водиље и инспирације.

Програм „Ноћи музеја ” одржаће се у суботу, 18. маја, и трајаће од 18 до 22 часа, на Дечјем одељењу, Одељењу „Ђура Даничић” и Информационо-рефералном центру са Читаоницом (Дунавска 1). Улаз за све посетиоце биће бесплатан.

Програм на Дечјем одељењу трајаће од 18 до 20 часова. Посетиоци ће моћи да виде изложбу предмета и ликовних радова насталих на развојно-креативним радионицама Удружења „Облутак”, које се бави афирмативним приступом развоју деце. Председница овог удружења и чланица „Менсе”, Дуња Шашић, и библиотекарке Дечјег одељења,  у оквиру програма „Ослободи ум”, одржаће више радионица за децу млађег узраста, од којих једна носи назив „Креативне мозгалице” и укључује бављење „скривеним” причама, бајкама, одгонетањем и креативним радом; ту су, затим, „Пронађи решење, осмисли причу” – промисли, реши „Чему служи спајалица?” „Како проћи кроз затворена врата?”; и, на крају, „Књиге које чекају баш на тебе!” – цитати изненађења. Посетиоцима ће бити понуђено да заједно са својом децом „ослободе ум”, креативно „мозгају” и заједно стварају. Придружите нам се и будите сигурни да ћете доживети једно сасвим ново искуство.
На Одељењу „Ђура Даничић” приређен је колаж програма. Слободу кретања духа, креативног изражавања и поигравања са различитим уметностима и формама храбро је извојевала и поносно приказивала у својим делима уметница Милена Павловић Барили. Њој у част и у част свим слободама за које се борила, на Одељењу ће бити приказан део опуса који је остао иза ове несвакидашње уметнице, а посетиоци ће бити у прилици да на реквизитима постављеним у холу Библиотеке изразе своју креативност. У истом духу је и ауторска изложба шешира Соње Симеуновић, која је своју креативност усмерила ка изради овог, помало заборављеног и запостављеног дела гардеробе. Посетиоци ће моћи да виде шешире израђене од јуте, абаке, лана и других материјала.

Чланови рецитаторске секције Дома ученика средњих школа „Бранково коло” извешће пригодан рецитаторски програм, који ће употпунити видео презентације о песницима. Јелена Пилиповић рецитоваће песму Лазе Костића „Међу јавом и мед сном”, Катица Стевановић говориће „Чежњу” Десанке Максимовић, Милица Тривуновић казиваће стихове песме „Под истом звездом” Виславе Шимборске, Биљана Ђуђић интерпретираће песму Алексе Шантића „На убогом пољу”, Милица Николић казиваће „Неповратну песму” Мирослава Антића и Велибор Максимов говориће Дучићеву „Песму жени”. Рецитатори ће, уз музичку пратњу ученика Музичке школе „Исидор Бајић”, који такође бораве у Дому „Бранково коло”, извести и кратки приказ „Молитве малих корака” Антоана де Сент Егзиперија. Марина Церовска ће наступити на виолини, а Игор Зарић на виолончелу.

У 19 часова, др Слободан Саџаков, професор етике на Педагошком факулету у Сомбору, одржаће предавање под називом „Лавиринти модерне слободе: егоизам–алтруизам–нарцизам”. Предавање ће бити усмерено на разматрање типова модерне друштвености, односно људске слободе. Биће речи и о феноменима филантропије, „маркетиншког” алтруизма, емпатије, солидарности, као и о утицају егоизма и нарцизма на међуљудске односе, посебно у њиховом економском и моралном смислу.

У просторијама Информационо-рефералног центра са Читаоницом, од 21 час, одржаће се концерт соло певача, ученика Музичке школе „Исидор Бајић”, у класи проф. Анђеле Чивовић Сарамандић, уз корепетицију Богдана Ђорђевића.

 

Извор: Голубица

Остави коментар

avatar
  Пријави се