Шта се дешава са протестима у Новом Саду?

Голубица, ПЕТАК 29.03.2019.

Нови Сад је у свом бићу увек био носилац промена и нових идеја а грађанска иницијатива била је невероватне моћи. Мултикултурални град, спор у души али довољно брз да преузме иницијативу модерног доба. Мењао је Србију, мењао је себе. Грађански протест никада није ниподаштаван и свако ко се усуди да маргинализује вољу Новосађана, плаћао је скупу политичку цену.

Ови протести су имали почетни ентузијазам и имали су свој смисао. Иако су и тада били мањински у основи су представљали вољу дела грађана који имају своје виђење и разлоге.

Зашто су одједном протести утихнули? Има неколико разлога. Један од највећих разлога јесте мешање људи изван Новог Сада у послове Новосађана. Дошли су да предводе протест људи потпуно различитог темперамента, културе и схватања да говоре о проблемима Новог Сада – Њима, који овде живе. Ко ће то од нас самих знати боље против чега ми протествујемо? Други разлог јесте што су протести од грађанских, претворени у политичке и то без локалног политичара који би имао иоле ваљан разлог да протесте поведе.

Сергеј Трифуновић и остали нити познају Новосађане нити могу препознати локалне проблеме и потребе грађана. Интезивни говори, викање, вређање, причање испразних прича не пролазе у Новом Саду. Новосађани морају имати добар разлог па и онда немају склоност за агресију. Пре би се мирили са непријатељем него што би се хтели тући. То је ствар културе и менталитета.

Ту су онда и разлози. Да не бисмо улазили у широке анализе и одузимали ваше време, узећемо пример само последњег догађаја – Завршени су радови на Сентандрејском мосту. Ово никако не може бити лоше, просто није лоше за Нови Сад. Како су о томе известили неки портали којима је циљ да се баве политиком, уместо да преносе вест?

„Сентандрејски мост се отвара за саобраћај после више од годину дана“ или „Сентандрејски мост почео да се поправља прошлог марта са роком од шест месеци, али је уследило неколико одлагања завршетка радова и померање рокова…“

Дакле, није вест да је мост готов већ је вест да радови касне јер ето, неко није био способан да заврши за мање од годину дана. Ова прича би имала смисла да се на овај завршетак није чекало деценијама. Зашто је неко потценио интелигенцију Новосађана?

На крају, у једној средини каква је Нови Сад, довољно се познајемо (чак и лично) те је тешко некоме ко је овај град поткрадао да покрене грађане и превари их поново. Зато се прибегава вођама „са стране“ који тек немају никаквог разумевања духа овдашњих људи. Не могу се релативизивати и под тепих сакрити сви урађени пројекти – од завршетка Жежеља до Сентандрејског моста. Не могу се сакрити реконструкције домова здравља, вртића, канализационе и водоводне мреже. Можда би могло да се прећути из политичке потребе али не може да се сакрије. Још горе, не може да се критикује без основа. Нови Сад је град интелигентних људи који добро памте и добро и лоше.

Ово је ипак Нови Сад и протест постоји само дотле док има смисла.

 

Извор: Голубица

 

Повезане објаве