Вучић: Не постоји сила која ће нас натерати да признамо Косово

Четвртак, 18. октобар 2018. Извор: Новосадска ТВ/ТАНЈУГ

Не постоји сила која ће Србију натерати да призна Косово, рекао је председник Александар Вучић и поручио да се мора постићи компромис, те да и Београд и Приштина морају да одступе од својих тврдих ставова, јер је то смисао компромиса.

„Хоћемо да направимо компромис и договор, али мора неко у свету и на Косову да разуме да Србија има своје интересе. Не постоји сила која Србију може да натера да призна независност Косова, морамо да разговарамо и да се договарамо. Да решења у потенцијалној будућности буду болна и за вас и за нас, само тако могу да буду решења“, рекао је Вучић.

Вучић је на питање новинара из Приштине у паузи Београдског безбедносног форума рекао да Београд жели преговоре са Албанцима, али да и они морају да разумеју да Србија има свој интерес, да не доживљава Косово као независну и суверену државу и да је зато потребно да се седне и разговара.

Он је рекао да је немогуће да се постигне договор у којем ће Албанци да буду срећни, а Срби несрећни.

„Морамо да будемо већим делом незадовољни да би било шанси за будућност. У супротном, само ћемо копати дубоке ровове за које се надам да неће бити ратнички, већ политички“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да, као што он у Србији може да говори о компромису, тако морају и други да говоре о томе.
Он је рекао и да се нада наставку дијалога „врло скоро“.

Председник је рекао и да ће Србија чинити све да не дође до формирање војске Косова, а да ће, ако се догоде, доносити одлуке.

„Наш посао је да урадимо све да се не догоди најгори сценарио довођења Србије у немогућу позицију. Ако дође до тога, бићемо у изузетно тешкој ситуацији“, рекао је Вучић.

Вучић: У региону потребна јача улога ЕУ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је у региону Западног Балкана потребна јача улога ЕУ, да је потребно да грађанима буде понуђено нешто реалистично и снажно за њихову будућност.“Србија ће учинити све што је у њеној моћи да очува и одржи мир и стабилност у региону, да развија добре односе са свима у региону. И Србија ће остати чврсто на путу ка ЕУ“, рекао је Вучић на Београдском безбедносном форуму.

Како је истакао, Србија је опредељена за сарадњу и доприносиће решавању отворених питања понашајући се као одговоран партнер.

Он се осврнуо на ситуацију у региону после неуспешног референдума у Македонији и избора у БиХ.
„Усудићу се да кажем да морамо да имамо јачу улогу ЕУ иначе ЕУ неће бити тај тип сна и демократије и слободе каквом смо до сада тежили“, рекао је он.

Према његовим, речима оно што је у понуђено грађанима у Македонији није било довољно привлачно као се то мислило у ЕУ.
Грађанима на Балкану треба нешто опипљиво, што ће видети својим очима и осетити у својим џеповима.
„Мора се понудити нешто конкретније, то мора бити поуздано обећање и поуздано испуњење“, рекао је Вучић.

 

 

Повезане објаве