Почео Трећи Сајам млинарства и пекарства на Новосадском сајму

Голубица, четвртак 11.10.2018. Извор: Голубица

Трећи Сајам млинарства, пекарства, посластичарства и паковања и Конференција “23. млинарско-пекарски дани“ биће одржани на Новосадском сајму од 11. до 13. октобра.

Како најављују организатори из новосадског Млинпек завода, током три дана наступиће излагачи из Турске, Пољске, Италије, Хрватске и Србије, који ће представити најновија достигнућа и трендове у производњи, складиштењу, преради, паковању и контроли квалитета жита, брашна, пекарских и посластичарских производа.

Манифестацију је отворио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и том приликом честитао на истрајности организаторима и суорганизаторима. Он је изразио наду да ће излагачи квалитетно искористити предстојеће сајамске дане и позвао све заинтересоване да посете манифестацију.

-Веома ми је драго што се Сајам млинарства, пекарства, посластичарства и паковања трећу годину за редом организује на Новосадском сајму. Логично је да се једна оваква, специјализована манифестација одржава баш на овом месту као и то, да се са резултатима рада и плановима за будућност у оквиру млинарске, пекарске и посластичарске индустрије  упознајемо у житници Европе, Војводини – изјавио је градоначелник Вучевић и додао – Важно је да схватимо значај пољопривреде за укупни бруто друштвени производ Србије, са посебним акцентом на финалним производима који су нам неопходни за континуирани привредни раст Србије. Добра вест за све произвођаче који послују овде је да је Србија напредовала на међународним ранг листама и да производи који су пореклом из наше земље, ове године вреде 40 милијарди долара, односно за 17 посто више. У том смеру треба да се крећемо, а уверен сам да можемо и да убрзамо темпо, како би смо остварили напредак који ће се одразити на раст привреде, као и на животни стандард грађана.

Отварању је присуствовао и држaвни сeкрeтaр Mинистaрствa пoљoприврeдe, шумaрствa и вoдoприврeдe Нeнaд Кaтaнић који је истакао да ресорно министарство годинама уназад пружа подршку подизању нивоа квалитета пшенице.

– Са аспекта прехрамбене сигурности наших грађана ова година је, када је у питању производња пшенице, била добра. Са 648 хиљада хектара пожњевена је значајна количина са просечним родом од 4,5 тоне, и ми ове године имамо негде око милион и 600 хиљада тона пшенице за извоз. Министарство већ годинама уназад кроз мере подстицаја, преко Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју, утиче на то да се овај сектор максимално уреди како би наша пољопривреда била што конкурентнија на тржишту – рекао је Катанић.

Сајам ће пратити и стручни програм Конференције усмерен на две важне теме. У четвртак, 11. октобра, биће речи о квалитету пшенице, стању, проблемима и решењима, са акцентом на род 2018. године. Кроз низ предавања водећих експерата за квалитет пшенице, представника државне управе, трговаца, стручњака из праксе и удружења произвођача и прерађивача, иницираће се дискусија усмерена на доношење препорука и мера којима ће се унапредити та кључна карика у обезбеђењу квалитета финалних производа.

Дан касније тема ће бити примена Правилника о декларисању. Између осталог, биће размотрено стање, мере и проблеми на усаглашавању декларација млинских, пекарских и посластичарских производа са новим Правилником о декларисању, означавању и рекламирању хране.

Током манифестације  биће проглашени добитници признања за квалитет производа у оквиру акције „Добар пекар“, који су се током последњих пола године одазвали позиву организатора да израде декларације са нутритивном табелом.
Радно време трећег Сајма млинарства, пекарства, посластичарства и паковања је од 10 до 17 часова, а у суботу од 10 до 15 часова.

Повезане објаве