Амерички председник крочио у Северну Кореју, изненадни састанак Трампа и Кима

Голубица, НЕДЕЉА 30.06.2019.

Председник САД Доналд Трамп и лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун састали су се у демилитаризованој зони између две Кореје, након што је састанак изненада најављен за данас. Ово је велики дан за свет, поручио је амерички председник. Ким верује да је сусрет израз Трампове спремности да елиминише несрећну прошлост и отвори нову будућност. Двојица лидера договорила су се да наставе преговоре о денуклеаризацији полуострва.

Трамп је током сусрета са Кимом, који је неочекивано најављен за данас, накратко прешао границу две Кореје, и тако постао први амерички председник који је крочио на територију Северне Кореје.

Убрзо потом, Трамп и Ким су заједно прешли на јужнокорејску страну, и придружили се председнику Јужне Кореје Мун Џае Ину, што је такође био сусрет три лидера без преседана.

Трамп и Ким су одржали састанак иза затворених врата, преноси Ројтерс.

Ово је велики дан за свет, поручио је амерички председник.

„Ово стварно нисам очекивао. Били смо у Јапану, рекао сам да желим да разговарам са председником Кимом и да морамо да се сретнемо. Одговор је врло брзо стигао. Прелазак преко линије за мене је велика част, учињен је огроман напредак. Велико пријатељство је склопљено. Хоћу да вам захвалим на томе. Ми ћемо разговарати о различитим стварима“, поручио је Трамп.

Ким није крио одушевљење сусретом и сматра да је састанак исказивање добре воље. Рекао је да се нада да ће „превладати препреке“ у односима са Трампом.

„Председник Трамп је управо прешао преко линије разграничења и он је први амерички председник који је посетио нашу земљу… Верујем да је ово израз спремности да елиминише несрећну прошлост и отвори нову будућност“, истакао је Ким.

Трамп и Ким сложили су се да наставе преговоре о денуклеаризацији Корејског полуострва у предстојећим недељама.

Амерички председник рекао је да је са Кимом имао веома продуктиван састанак, а понудио му је, како каже, просперитет који жели уколико се одрекне нукелеарног оружја.

Упркос помаку у дијалогу САД и Северне Кореје, санкције још неће бити укинуте, наводи Трамп.

Навео је да би у току преговора „поједине ствари“ могле да се десе, што је, како преноси АП, назнака да би Трамп могао да размотри ублаживање санкција.

Упркос томе што је Трамп првобитно планирао да са Кимом проведе само два минута – сусрет се претворио у разговор који је трајао дуже од пола сата.

Трамп је изјавио да размишља да позове лидера Северне Кореје у САД, а могуће и у Белу кућу. На то је Ким, преносе медији, рекао да ће му бити част да америчког председника позове у севернокорејску престоницу Пјонгјанг „у право време“.

Пре сусрета са Кимом, Доналд Трамп је са Мун Џае Ином у демилитаризованој зони посетио стражарски положај војске Јужне Кореје, где је допутовао након самита Г-20 у Јапану.

На крајњој северној тачки јужнокорејског дела линије раздвајања, Трамп је разговарао са јужнокорејским и америчким војницима.

Трамп је после сусрета са Кимом посетио америчку базу Осан, надомак Сеула, где се обратио војницима и особљу, а потом је отпутовао у Вашингтон.

То је био трећи сусрет двојице лидера. Трамп и Ким срели су се два пута, у Сингапуру и Вијетнаму, али ти сусрети нису донели очекивани напредак, пре свега по питању нуклеарног програма, односно денуклеаризације Корејског полуострва.

 

Извор: РТС, РОЈТЕРС

Повезане објаве