Анегрет Крамп Каренбауер наследила Меркелову на челу ЦДУ-а

Голубица, ПЕТАК, 07. ДЕЦ 2018, ИЗВОР: РТС/ТАНЈУГ

Досадашња генерална секретарка владајуће Демохришћанске уније Немачке (ЦДУ), Анегрет Крамп Каренбауер, наследила је немачку канцеларку Ангелу Меркел на месту лидера странке и биће кандидат за место канцелара на наредним парламентарним изборима.

Ангерет Крамп Каренбауер је на страначком скупу у Хамбургу изабрана већином гласова делегата.

Меркелова је лидер ЦДУ-а и канцелар Немачке од 2005. године, а у октобру је објавила да напушта позицију лидера странке и да не планира поново да се кандидује за канцелара.

За избор новог лидера ЦДУ-а била су потребна три круга гласања, а поред Крамп Каренбауерове кандидати су били Фридрих Мерц, који је ову странку већ једном водио од 2000. до 2002. године, када га је Меркелова „збацила“ са те позиције, као и Јенс Шпан, критичар Меркелове, који је у марту постао немачки министар здравља.

У другом кругу гласања Крамп Каренбауерова победила је са 517 гласова, а Мерц је добио 482 гласа.

У првом кругу Крамп Каренбауерова већ је освојила највећи број гласова, и то 450 од 999 предатих.

Њен противкандидат Мерц освојио је 392, а трећи кандидат, који је испао у првом кругу, Јенс Шпан добио је свега 157 гласова.

У свом обраћању делегатима, пре гласања, Крамп Каренбауерова је позвала странку на више храбрости и самопоуздања за изазове у будућности.

ЦДУ, према њеним речима, мора имати више храбрости и мање да „трчкара за онима који кукају“ те треба храбро и да корача курсом будућности.

Такође је истакла да ЦДУ мора да се ангажује и у области дигитализације, да се залаже за снажну и доследну државу, као и да преузме одговорност за опште добро.

ЦДУ мора да развија идеје које би фасцинирале људе и из тога црпе снагу, а не зато што напада политичке противнике, нагласила је она.

Крамп Каренбауерова, позната и по надимку АКК, јесте савезница Меркелове, па се сматра да је најближа центристичким ставовима канцеларке.

Недавно је 56-годишња Каренбауерова покушала пажљиво да направи разлику између себе и Меркелове, али уз исказано поштовање, рекавши да је имала „врло живахне разговоре“ са канцеларком о разним темама.

Искуство је стекла водећи регионалну владу у савезној немачкој држави Сарланд.

Повезане објаве