Бесмртни пук у Новом саду

Голубица, ЧЕТВРТАК 09.05.2019.

На Дан победе над фашизмом, Бесмртни пук Србија организује шетње сећања на страдале и учеснике свих ратова у прошлом веку у једанаест градова.

Данас марширају: Београд, Нови Сад, Ниш, Крагујевац, Краљево, Ужице, Крушевац, Кикинда, Сомбор, Панчево и Параћин.
У Новом Саду марш Бесмртног пука креће са Кеја жртава рације у 17 сати. Колона ће се кретати Булеваром Цара Лазара, Стражиловском, Жарка Зрењанина и Улицом Модене до Трга Слободе, где ће после обраћања градоначелника Новог Сада, бити одржан свечани концерт са српским и руским родољубивим песмама.

Данас се у Новом Саду окупило неколико хиљада људи упркос веома лошем времену.

Манифестацији присуствује и Градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић.

– Да није било њих, ми данас не бисмо живели у слободи. Много дугујемо нашим прецима, али још више дугујемо нашим потомцима. Имамо обавезу да им предамо сигурну, стабилну, безбедну и мирну Србију,  да им буде добра кућа у којој ће остати да живе и раде. Циљ нам је да се наша држава даље економски развија, да буде политички призната, а без културе сећања не можемо добро утабати пут будућим генерацијама. За мене је ово и лично емотиван догађај, јер први пут сам имао прилику да, учествујући у Маршу Бесмртног пука, носим фотографију мога деде по оцу, по којем сам добио име, а који је погинуо у антифашистичкој борби 1943. године. Поносан сам на људе који су дошли из свих крајева Војводине и донели фотографије својих ближњих који су изгубили животе у различитим ратовима – нагласио је градоначелник Вучевић. Након његовог обраћања, на Тргу слободе је одржан пригодан културно-уметнички програм.

Марш бесмртног пука први пут је одржан у Русији 2011. године, одакле се раширио у четрдесет земаља света и постао међународна манифестација.

 

Извор: Голубица

Повезане објаве