БИЗОНИ НА ПРОЛЕЋЕ НА ФРУШКОЈ ГОРИ ПОСЛЕ 200 ГОДИНА

Голубица, СУБОТА, 10. НОВ 2018, ИЗВОР: Голубица ФОТО: Wikipedia

Бизони и јелени лопатари биће нови становници Фрушке горе, а циљ је да се освежи крв новим дивљачима на овој планини. Након муфлона, на Фрушку гору стићи ће европски бизон, врста животиња која је до недавно била потпуно заборављена на овом подручју. Сматра се да је последњи бизон у нашој земљи одстрељен пре више од 200 година.

Радослав Крунић, директор Јавног предуећа “Национални парк Фрушка гора”, каже да су прошле године посетили неколико резервата европског бизона са жељом да ову импозантну врсту населе у најстарији Национални парк у Србији и једини у Војводини.

– Након упознавања са том врстом, уследила је едукација наших кадрова и припреме простора за прихват бизона. Захваљујући заједничкој сарадњи са Министарством за заштиту животне средине и Покрајинским заводом за заштиту природе, породица бизона коју сачињавају четири женке и два мужјака очекује се да стигне почетком пролећа у свој нови дом. Биће смештени на једној од најлепших локација у Националном парку. Након обавезног карантина и периода адаптације, бизоне ће имати прилику да упознају и сви наши посетиоци – изјавио је Крунић.

Фрушка гора тако ће да буде прво место на Балкану које насељавају ове животиње. Касније ће се одавде бизони транспортовати и насељавати подручја Босне и Херцеговине и Хрватске.

Повезане објаве