Британија није ставила Косово на дневни ред СБ УН

Велика Британија, председавајућа Савету безбедности УН у августу, није ставила Косово на дневни ред тог тела. Амбасадорка Британије у УН Карен Пирс каже да „иако питање Косова остаје важно, оно не захтева више редовне седнице“. Шеф српске дипломатије Ивица Дачић наводи да је тај потез Лондона усмерен против интереса Србије.

У програму рада који је објављен на сајту Уједињених нација нема Косова.

Савет безбедности УН, којим током августа председава Велика Британија, „прескочио“ је расправу о Косову пошто су на претходној седници, средином маја, представници Шведске, Британије, Француске, САД, Пољске и Холандије навели да је време да се промени формат расправе о косовској кризи у седишту УН.

Промени формата одржавања седница Савета безбедности УН оштро су се супротставиле Русија, Кина и Србија.

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је јуче за РТС да о ситуацији на Косову и Метохији мора да се расправља као и до сада у Савету безбедности УН. Тада је истакла да је намера Лондона „политички неискрена“.

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је за Вечерње новости да се Британија овим поступком ставила на страну Приштине. Шеф српске дипломатије рекао је за Танјуг да је тај потез усмерен против интереса Србије.

Савет безбедности УН од јуна 1999. године, када је усвојена резолуција 1244, редовно разматра извештаје генералног секретара светске организације о стању на Косову.

 

Повезане објаве