Брнабић: Србија није земља којој се сервирају решења

Голубица, СРЕДА 17.04.2019.

Председница Владе Ана Брнабић изјавила је да не верује да ће Немачка у Берлину изаћи са решењем за Косово и Метохију јер, како је додала, сви знају да Србија није земља којој могу да се сервирају готова решења.

„Не верујем у то, сви знају да Србија није више земља којој могу да серивирају решења. Дијалог је заустављен и неће се наставити док се таксе не повуку“, рекла је премијерка  новинарима у САНУ упитана да прокоментарише писање Стандардада је канцеларка Ангела Мекел за сусрет у Берлину припремила предлог – специјални сатус за север Косова.

Председница Владе је одбацила и могућност евентуалне промене формата дијалога.

„Имали смо информације да могу да покушају да промене формат дијалога да га спусте на ниво председника владе, да избегну укидање такси и кажу да нису настављени формални разговори али су настављени неки“, навела је Брнабићева и поручила – то неће проћи.

Према њеним речима, потпуно је јасно да сви треба да пруже подршку ставу да је потребно укинути таксе да би се разговори наставили.

„Ако буду постојали покушаји да би се Србија приволи да седне за сто, а таксе остану сваки покушај ће бити осуђен на неуспех“, казала је она и додала да она и председник у Берлин иду да чују шта имају да им кажу.

„Били смо јасни да се мора испунити минимум минимума да се таксе повуку“, рекла је она и подсетила да је Београд и почетком априла поново показао спремност да буде конструктиван тиме што је потписан регионални роминг споразум иако Приштина не поштује ни кровни Цефта споразум.

Упитана да ли би и предлог Берлина о специјалном статусу био успех када председник каже да се од Србије тражи само признање, Брнабићева је рекла да не може да говори о томе и да спекулише шта је предлог и шта би био успех.

Она је изразила жаљење што и даље не види да је Пришина спремна на дијалог и компромис и подсетила на платформу којом су косовске власти затвориле сваку причу о компромису.

„Не знам да ли ће Брисел и Вашингтон нешто променити. Све даље смо и од компромиса и наставка дијалога“, казала је и додала да не може да претпостави шта ће бити у Берлину и да ли ће бити предлога.

Председница Владе рекла је и да од састанка у Берлину не очекује много.

„Позвани смо и отићи ћемо да саслушамо шта имају да нам кажу“, каже Брнабићева и додаје да сматра да домаћини немају амбицију да Србији сервирају готова решења.

Најаве опозиције о пребројавању људи запањујуће

Председница Владе оценила је као „апослутно запањујући недемократски чин“ најаве опозиције да ће проверавати и пребојавати оне који нису на послу због митинга који у петак у Беогаду организује СНС у оквиру кампање „Будућност Србије“.

„То је претња насиљем према онима који не мисле као они“, рекла је Брнабићева.

Према њеним речима, тај део опозиције требало би да проучи шта су демократски стандарди у свету и да се придржава барем њиховог минимума.

Србија је слободна демократска земља и власт никада није евидентирала људе који иду на протесте Један од пет милиона, казала је председница Владе.

 

Извор: РТС, TAНЈУГ

Повезане објаве