Војска Србије добила најмлађу генерацију официра

Петак, 08.09.2018 Извор: ТАНЈУГ

Интонирањем химне „Боже правде“ и традиционалним бацањем шапки у ваздух данас је испред Дома Народне скупштине завршена промоција најмлађих официра Војске Србије.

Председник Србије Александар Вучић поручио је да су будући официри одлучили да служе отаџбини и да својим знањем, вештином и снагом свог морала и родољубља штите независност и слободу Србије. У прве официрске чинове промовисано је укупно 131 кадет и кадеткиња Војне академије и Медицинског факултета ВМА.

„Од чувања своје земље нема важнијег задатка. Ви следите путоказе наших великана, који су, кроз бурна историјска времена са барјаком слободе, предводили српску војску, не питајући колика је снага непријатеља, јер су знали да не може бити већа од њихове љубави према слободи и српској отаџбини“, рекао је Вучић на свечаности испред Дома Народне скупштине.

Вучић је упитао коме су биле посвећене њихове мисли када су чврсто држали штит и високо уздизали мач и одговорио:

„Посвећене су нама, који данас живимо у слободној, вољеној и поштованој Србији, а ви сте драги кадети, својим избором да будете припадници Војске Србије и заветом да будете достојни и поносни наследници часних предака, показали да су њихови идеали живи и вечни“.

Вучић је поручио да су данас родитељи, браћа и сестре најмлађих официра веома поносни на њих.

„Војна академија је током 168 година свог постојања била стуб и тврђава непоколебљиве и несаломиве одбране Србије. У њој су школоване бројне генерације официра“, рекао је председник.

Он је навео да нема периода у историји војних сукоба у коме се није исказала супериорност знања храбрости и морала српских официра и војника.

„Голоруки и често голобради српски војници усвојили су максимум да је слава оно што се мора освојити, а част оно што се не сме изгубити, јер како ћеш пред претке, а и какво бисмо наслеђе данас преузели?“, упитао је Вучић.

Он је додао да се данас пуна срца сећамо јунаштва наших прадедова, младих војника који нису стигли да остваре потомство, али који су у биткама на Солунском фронту показали да „рат не добија сила оружја и бројност армије, него мотив за који се борите“.

„Овај народ одувек се борио само за слободу и против завојевача, не посежући и не тражећи ништа туђе. У осталом Франше Депере, велики пријатељ нашег народа који нас је упознао у најтежим искушењима за наш опстанак, рекао је то су ‘сељаци, то су Срби, тврди на муци, трезвени, скромни, то су људи слободни, несаломиви, горди на себе и господари својих њива“, указао је председник.

Али, подсетио је, дошао је рат.

„И ето како су се за слободу земље ти сељаци без напора претворили у војнике, најхрабрије, најистрајније најбоље од свих. У свакоме од вас је, драги кадети, и тај сељак и трудбеник и војник и мали каплар који је са 1.300 својих другова отишао да брани своју земљу, и официр и војсковођа и сабрат и ученик Путника, Мишића, Стефановића и Бојовића…. Зато је част кадети бити са вама данас на овом месту“, истакао је Вучић.

Он је навео да смо страдали тешко и у Другом светском рату, овде у Србији, а посебно наш народ западно од Дрине и Дунава.

„Страдали смо тешко и у сукобима 1990-их. Изгубили смо и наше демографске капацитете и економску снагу. Ослабљена нам је и земља и народ, који данас очајнички траже дугорочни мир и право на будућност“, рекао је Вучић.

Он је официрима поручио да је данас важан дан у њиховом животу и да ће га памтити док су живи.

„Улагањем у вас ми улажемо у мир и спокојство сваког човека у нашој земљи, у нормалан, безбедан и просперитетан живот у нашој Србији“, рекао је Вучић.

Како је истакао, развој, модернизација, опремање и наоружавање Војске Србије спадају у приоритетне задатке.

„Данас ћете први пут на небу Србије а у вашу част драги кадети, моћи да видите и три ‘мига 29’ како заједно лете и наше ‘галебове’ и наше ‘орлове’. Уз искрену посвећеност свих земаља у региону могуће је остварити нове односе и трајни мир као максималну вредност“, подвукао је председник Србије.

Он је додао да блиска сарадња Србије са другим земљама пружа прилику официрима Војске Србије да на високопрофесионалном нивоу одмере своју снагу, способност и увежбаност са колегама из других земаља.

„До сада се показало да нимало не заостајемо, али имамо још много тога да савладамо и научимо – а богами и други од нас“, напоменуо је Вучић.

Према његовим речима, ангажовање припадника Војске Србије у мировним мисијама је још један од доприноса и показатеља наше посвећености глобалном миру.

Обраћајући се директно кадетима, Вучић им је поручио да су они чувари угледа Војске Србије, која је увек била гарант заштите националних интереса.

„Верујем да ћете достојанствено и са поносом и поштовањем неговати сећање на славне победе српског војника из даље и ближе прошлости. Дух Косова, Карађорђа, Милоша, Куманова и Кајмакчалана поново ће се пробудити, судбина вам је у властитим рукама“, нагласио је председник Србије.

Он је изразио уверење да ће најмлађи потпоручници Војске Србије са много воље и ентузијазма „поћи путем јунака, који су им утабали стазе славе и херојства“, а да ће своју личну храброст, стечено образовање и људске врлине користити за квалитетно и одговорно обављање свог животног позива и тиме учинити да Србија у миру остварује напредак на свим пољима.

„Убеђен сам да сте нестрпљиви да одлучно кренете часним путем којим кроз живот корачају српски официри. У то име ја вам од срца честитам почетни официрски чин и желим да будете снажна узданица наше отаџбине и наших грађана. Верујемо у вас, Србија верује у вас, живела Војска Србије, живела Србија“, поручио је Вучић.

Обратио се и начелник Војне академије Мирослав Талијан, који је рекао да је ова генерација младих официра успела да валоризује и унапреди све своје вредности и квалитете које је понела из куће и са претходног школовања.

Како је додао, на Универзитет одбране дошли су јако добри, а са њега излазе још бољи.

„Од данас од вас зависи да ли ћете у животу и раду као официри, људи, родитељи и у својим другим улогама које су пред вама бити изврсни. Са пуним поверењем у вас, са жељом и надом да ће вас срећа пратити и Бог помагати“, рекао је Талијан.

У име свих присутних на свечаном скупу испред Народне скупштине, пожелео је „срећан пут у јединице војске“ са поруком: „исписујте на новим страницама ваших живота дела за незаборав“.

Маша Илић, једна од најбољих међу кадетима 139. класе Војне академије чији је општи успех током студија 9,81, поручила је будућим официрима да верују у себе, јер једино тако могу да се изборе са препрекама које стоје на путу ка успеху.

„Будите храбри, поштени и несебични јер, према речима Јована Дучића, ‘човек који није храбар не може бити ни поштен јер су за поштење потребне жртве какве кукавица не може да поднесе'“, истакла је Илићева.

Свечаности су присуствовали представници државног врха, војног руководства, гости из земље и иностранства, као и родбина, пријатељи и грађани.

Присутни су били и председница Народне скупштине Маја Гојковић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар за рад Зоран Ђорђевић, министарка правде Нела Кубуровић….

Окупљени су имали прилику да уживају у богатом програму чији је део, између осталог, био и наступ Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ и Репрезентативног оркестра Гарде.

Они су, такође, после дуго времена, могли да виде надлетање три „мига 29“ који ће, како је раније рекао Вулин, по наређењу и на иницијативу врховног команданта ВС Александра Вучића носити имена наших пилота.

Вулин: Промоција официра представља понос

„Први пут ћемо летети са именима тих славних хероја, људи коју су бранили ову земљу у ратовима и који су ову Војску учинили непобедивом“, рекао је Вулин за РТС.

Он је додао да ће, осим три „мига 29“, летети и три „супергалеба“, три „орла“ и три хеликоптера „газела“ што, како је навео, показује „једну нарастајућу снагу“.

„Данас ће пред вама марширати 99 нових кадета Војне академије, пред вама ће се са поносом својим резултатима представити 29 питомаца Медицинског факултета ВМА, показаће се наши најбољи, наши најхрабрији. Имаћемо чиме да се поносимо пред светом“, рекао је министар.

Захваљујући свима њима, посебно њиховим родитељима јер су „веровали у своју државу и војску“, Вулин је нагласио да ће држава наставити да брине о њима.

„Приђите војсци, будите део војске, када размишљате о својој будућности, ви млади људи који тек сада размишљате о својој каријери и ономе што вас чека – ваша будућност у војсци је сигурна и извесна, ствари иду набоље, добијаћете станове, повећаваће вам се плате, дневнице, давања, имаћете најбољу опрему, најбоље оружје, ваша држава ће бринути о вама као што је некада било“, рекао је Вулин.

Према речима министра, „ми данас овом промоцијом показујемо да враћамо систем који брине о војсци која брине о људима који улазе у војску“.

Указао је да се војска наоружава и опрема, али више од свега, да војска улаже у своје људе – пре свега у образовање.

Како је појаснио, обнавља се Војна академија, побољша све од смештаја, до хране, униформи, квалитета наставних средстава.

„Исто важи и за Војну гимназију, исто важи и за средње стручне војне школе. Обнављамо и интернат Војне гимназије, обнављамо и њихов ресторан, њихове сале за вежбање, за спорт, све што је потребно обезбеђујемо, на првом месту, људима“, рекао је Вулин.

Већ готовим официрима поручио је да „врло брзо“ могу да очекују и нове станове, да могу да очекују значајно повећане плате, значајно повећане дневнице, нове униформе, ново оружје, све оно што, како је рекао, једну војску чини великом и важном.

Официрске чинове добило 131 кадет и кадеткиња

Ове године Војну академију ће завршити 102 кадета и кадеткиња 139. класе Војне академије, међу којима су двојица кадета из Оружаних снага Босне и Херцеговине и један из МУП-а Републике Српске.

Медицински факултет ВМА завршиће 29 младића и девојака 4. класе Медицинског факултета ВМА.

Најбољи кадети 139. класе Војне академије: Прва у рангу: Маша Илић, општи успех 9,81; студијски програм Јавне финансије. Рођена 1995. године у Новом Саду.

Друга у рангу: Катарина Јанковић, општи успех 9,69; студијски програм Менаџмент у одбрани, модул Артиљерија. Рођена 1995. године у Шапцу.

Трећи у рангу: Дејан Малиџа, општи успех 9,67; студијски програм Јавне финансије. Рођен 1995. године у Кикинди.

Најбољи у рангу по видовима и службама су: У виду Копнена војска, Александар Нуждић, општи успех 9,65; студијски програм Менаџмент у одбрани, модул Артиљерија. Рођен 1995. године у Новом Саду.

У службама, Душан Миљковић, општи успех 9,60; студијски програм Војноелектронско инжењерство, модул Информациони системи. Рођен 1995. године у Лесковцу.

Најбољи на Медицинском факултету ВМА су: Сања Милутиновић, општи успех 10,00. Рођена 1993. године у Ужицу.

Невена Николић, општи успех 9,98. Рођена 1993. године у Ужицу.

Никола Трифуновић, општи успех 9,94. Рођен 1993. године у Шапцу.

Најбољима у рангу уручене су официрске сабље, најуспешнијим кадетима по видовима и службама пиштољи са посветом, а најбољим кадетима Медицинског факултета додељени су парадни бодежи.

 

Извор: Танјуг

 

Повезане објаве