Вучевић: Новом Саду нови мостови

Голубица, ПЕТАК 07.06.2019.

Ускоро ће бити отворен јавни урбанистичко-архитектонски конкурс за идејно решење за пешачко-бициклистички мост преко постојећих стубова старог моста Франца Јозефа, али и завршени План генералне регулације Петроварадина са Петроварадинском тврђавом и План генералне регулације Приобаље, најављује за емисију „Град и ми“ градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Сви планови имају јасну процедуру утврђену законима, тако да ништа не може да се прескочи и нема ту никакве мистификације. Ја сам намерно најављивао те пројекте, како би јавност била упозната да ће се о томе расправљати“, одговара Вучевић на критике да јавности нису доступни поменути планови.

На питање зашто се одустало од идеје коју је претходна градска власт пласирала још 2008. године да на стубовима моста Франца Јозефа буде изграђен мост за друмски саобраћај, Вучевић каже да је та студија плаћена и да се на томе стало.

„Изградња друмског моста би захтевала, пре свега, да добар део саобраћаја буде измештен, да се уништи парк, а питање је колико би то све било безбедно и по опстанак и статус тврђаве. Мислимо да је најбоље решење за град да добије пешачко-бициклистички мост и због развоја туризма, али и све више рекреативаца и бициклиста, тренду који је код нас врло присутан. Да се разумемо, то није моја идеја, али моја политика је да то спроведем. Све остало је питање струке“, вели он.

Његова политика је, каже, и градња још четири моста, за која се припрема пројектна документација.

Мајски рачуни за грејање 20 одсто нижи

„Изменили смо одлуку и од сад ће грејна сезона трајати од 1. октобра до 15. маја, а грађанима ће бити смањени рачуни за мај и то за 20 одсто јер је “Топлана” започела ремонт и није била у могућности да поново успостави грејање, иако је температура била ниска“, поручује градоначелник.

„Ми смо 19 година чекали да вратимо оно што нам је срушено у бомбардовању. Не смемо да чекамо још 19 година да бисмо градили нове мостове. Али без идеја и иницијативе, нема ни планова и реализације. У изради је студија изводљивости за поледњу фазу Булевара Европе, тзв. западну обилазницу, која подразумева и премошћавање Дунава код Рибарског острва. Планирамо нови мост код Те То Нови Сад, код насеља Шангај, који би спојио два ауто пута, али и пешачко-бициклистички мост на Рибарском острву“, објашњава градоначелник.

Вучевић тврди да изградња нових мостова није питање изборне кампање, већ развоја града, и упозорава грађане на то да не верују онима који хоће да конзервирају град и да зарађују ни из чега. Потребни су нам инвеститори и фабрике, да бисмо имали за све остале потребе грађана, поручује градоначелник.

„Ми као да се плашимо да се град развија! Имамо убедљиву мањину која је много гласнија и политички агресивнија и која је против сваке нове иницијативе. Једноставно, потребно је време да људи схвате неке ствари. Као за Пупинову палату. То је била оркестрирана паљба да би данас људи који су то јавно критиковали, на друштвеним мрежама рекли да се извињавају и да разумеју зашто је то урађено и колико је неопходно да се град гради“, напомиње Вучевић.

Осим пројекта изласка града на реку, који ће ускоро бити презентован у оквиру Плана генералне регулације Приобаље, нови власници Луке Нови Сад – Порт Дубаи планирају модернизацију пристана на кеју и улагање у развој путничког саобраћаја. Градоначелник наглашава да пројекат Приобаље неће бити ничија копија, већ да ће бити искоришћена најбоља искуства великих градова који су урбанизовали и комерцијализовали своје делове уз реку. Иначе у оквиру пројекта Приобаље је више од 400 хектара земљишта: Каменичка ада, Рибарско острво, делови око Шодроша и Дунавца, Бродоградилиште, потез на којем се налази Речна флотила, потез око Кинеске четврти, где је бивше предузеће „Неимар“.

„Ако посматрамо Каменичку аду, Рибарско острво, Речну флотилу, онда је то већински земљиште у државном власништву, а Бродоградилиште је приватизовано још пре него што сам постао градоначелник. За почетак, мораће да се подигне ниво одбране од хиљадугодишњих вода. Очекујемо бројне стручне анализе и мишљења. Све што се буде радило у смислу урбанистичких планова, пројектно – техничке документације, конкурса, све ће бити јавно и транспарентно. Нигде не журимо. Више пута сам погрешио лицитирајући датумима, јер желим брже од администрације, каже градоначелник за емисију „Град и ми“.

 

Извор: РТВ

Повезане објаве