Вучић: Време да бирамо између слатких лажи и горке истине

Голубица, ПОНЕДЕЉАК 27.05.2019.

Време је да бирамо између слатких лажи и горке истине, рекао је данас председник Александар Вучић на почетку обраћања на седници парламента посвећеној Косову и Метохији.

Вучић је истовремено рекао да нико не треба да помисли да се неће више од других борити за наш народ на Косову и Метохији и за Комет и то посебно од оних који истину знају, а намерно је прећуткују.

Председник је рекао и да би расправу о Косову и Метохији требало почети одговором на важно питање: „у шта верујемо, у лажи или у истину – јер, без тога, нећемо знати за шта смо способни и колико можемо, где су границе наше земље и наших снова, баш као и наше стварности“.

Без тога нећемо знати где је Косово, где је Метохија, ко њима управља, где смо ми Срби на Косову и Метохији“, рекао је Вучић.

Без тог одговора нема, каже председник, ни одговора на то могу ли Срби, које су због КиМ противправно бомбардовали да рачунају на међународно право и правду.

„Ко су нам пријатељи и да ли имамо право да будемо непријатељи са онима од којих у великој мери зависи наша будућност? Да ли смо себи пријатељи ако одбијамо да се суочимо са истином“, рекао је Вучић.

Председник је истакао да је Његош говорио да је самообмана убитачна и за људе и за народе и упитао да ли смо у Србији свесни тога да ако обмањујемо себе не значи да ћемо сами себе успети и да преваримо.

„И да нећемо сутра имати онолико Косово у Србији тако што ћемо се грчевито држати својих маштарија. Да не вреди то што кривимо реалност, селективно бирамо информације и покушавамо да то уклопимо у оно што ми желимо…“, приметио је Вучић.

Он је навео да није случајно Исидора Секулић рекла да смо ми народ који у стварност не верује и који стварност не воли.

„Вере и љубави за реалност никада нисмо имали. Не иде то и време је да отворено изаберемо између слатке лажи и горке истине“, истакао је Вучић.

Он је рекао да је његов посао као председника да људима саопшти истину, каква год била, некад горку и непријатну.

Вучић је рекао да нико не треба да помисли да се неће више од других борити за наш народ на Косову и Метохији и то посебно од оних који истину знају, а намерно је прећуткују, који би да ратују, али тако да гину не њихова, него туђа деца.

„И који нам сваког дана држе патриотска предавања која никоме не би смели да држе“.

Вучић је на почетку седнице захвалио свима који су у скупштинској сали и који, каже, желе да разговарају на одговоран и озбиљан начин о проблему који је велики и тежак не само за људе на Косову и Метохији, већ и за све грађане Србије и српски народ.

Он је рекао и да је размишљао да ли да говори о томе на који начин су неки покушавали да га спрече да уђе у зграду Скупштине Србије, али је додао да су то слаби покушаји и неважни уз овакву тему и у оваквом тренутку за грађане.

Историја и демографија, поразни подаци

Вучић је указао да се дуга и вишевековна борба водила око Косова и Метохије, али и око Војводине и других делова Србије.

„У  некима смо победили, а некима изгубили“, нагласио је Вучић и истакао да поразе никада нисмо хтели да прихватимо и када смо их доживљавали заредом у кратком временском периоду.

У питању је, каже, математика ко је колико владао том територијом.

Подсетио је да су Римљани покоравали Илире и Далмате до 395. године, а да после влада  Византија око 550 година.

„У седмом веку долазе словенска и српска племена на територију данашњег Космета, од 960. до 1080. на тој територији су се за превласт борили Византија и различити српски владари. Спрски владари на Косову и Метохији од 1800. до 1389. године. Турци затим до 1912. године. Србија влада на Косову и Метохији од 1912. заједно са Албанцима, који нису били задовољни, до 1999. године. Овако или онако, од Кумановског споразума управљају међународна заједница и Албанци и део међународне заједнице који је био подршка стварању независног Косова“.

Како је рекао, демографски подаци у последњих 120 година показују како се мењао драматично број Срба:

На Косову и Метохији је 1455. живело око 98 одсто Срба, затим 1871. живело 32 одсто Албанаца, 64 одсто Срба, затим долазе српско- турски ратови и тада најдраматичније г губимо број Срба и првих пут 1899. Арбанаси представљају већину са 48 одсто а Срби са 44 одсто.

Дошло је до великог исељавања и великог и тешког прогона Срба, додао је Вучић и истакао да смо први пут тада, после Берлинског конгреса, имали свој конзулат у Приштини, при Отоманској империји, и поставили првог конзула Луку  Маринковића 1889.

Додао је да су затим на тој функцији били и Бранислав Нушић и Милан Ракић.

Никако нисмо могли да се опоравимо до балканских ратова, ниједна власт није могла да организује до балканских ратова устанак на Косову и Метохији до ослобођења 1912. године.

За 30 година преполовљен број Срба на Косову и Метохији

Вучић је  упозорио на катастрофалне размере националне катастрофе кроз коју је наш народ пролазио наводећи да од 1961. године и демографски губимо тле под ногама на Косову и Метохији.

Те године имамо 27 одсто Срба, већ 1971. – 21 одсто, 1981. године 15 посто Срба, а 1991. само 11 одсто, што знаци да је за 30 година број Срба на Косову и Метохији преполовљен.

Колике су размере националне катастрофе показује и број српске деце у школама: тако је 1961. српске деце било око 100.000, 1999. – 59. 000, а данас свега 16. 000 српске деце у школама.

Вучић је изнео податке о поражавајућим демографским кретањима.

Данас на Западном Балкану живи 7,46 милиона Срба, а око 4 милиона и 70 000 Албанаца, навео је Вучић додајући да је у Србији негативан природни прираштај, а Албанци имају позитиван.

Уколико се нешто не промени, према процени УН, 2100. Срба ће бити двоструко мање него Албанаца.

Према проценама УН из 2015. Срба ће бити 6,23 милиона, док ће Албанаца 2050. бити за 1,92 милиона више, и то 5,99 милиона.

2100. биће 9,64 милиона Албанаца, а Срба око 4,327 милиона.

Вучић је истакао и да би се остварио позитиван прираштај зене у Србији треба да рађају 3,2 деце, иначе ћемо имати малу шансу да говоримо о сопственом опстанку.

Он је рекао и да после деведесете, ко год дошао на власт, без обзира какве намере имао, био је у тешкој ситуацији да нешто сачува, а томе су, како је навео, допринели бројни проблеми као сто су лоше одлуке комунистичких власти о забрани повратка Срба и Црногораца на Косову и Метохији.

Нисмо улазили у суштину проблема, потценили моћ међународне заједнице

Он је навео да међу историјским чињеницама које су допринеле катастрофичном стању за опстанак на КиМ , и 500 година колико смо провели под Турцима, као и то што смо истовремено доживели трагичне губитке у ратовима – од балканских ратова, преко Првог и Другог светског рата, и ратова 90-их година, до НАТО агресије.

Напоменуо је да од 1945. године, осим забране повратка Србима и Црногорцима на Косово имали смо и повећање уставних надлежности за Албанце.“Све су то били огромни ударци демографској виталности земље од којих се никада нисмо опоравили“, казао је Вучић.

Била је велика грешка и то што потцењивали моћ међународне заједницеОд 90-их године после деценија ћутања на прогон Срба са КиМ, желећи националну обнову, очекивали смо да имамо боље резултате, не улазећи у суштину проблема са Албанцима, бројеве, оно што је „дете могло да сабере“, а ми се правили да то не можемо.

„Али, опет, шта год да можемо да им кажемо, требало је да боље рачунамо, не због њих, већ због себе, а не да вредност БДП сведемо на 50 одсто од оног што је било 91. године“, указао је Вучић.

„Више никад неће бити новог погрома Срба на Косову и Метохији“

Више никада неће бити нових погрома Срба на Косову и Метохији, поручио је Вучић.

Председник је након тога добио велики аплауз.

„Нису успели никада да ослабе толико Србе у покрајини, нити српски народ на северу, да не будемо у стању и намерно кажем – не будемо, јер то неће бити самостални одговор нашег народа са севера, већ целокупног нашег народа, ако било ко буде покушао да их физички угрози, на било који начин“, рекао је Вучић

Погрома као из 2004. више неће бити, поручио је Вучић.

О томе шта је Ђинђић писао Савету безбедности 2003.

Убијени премијер Зоран Ђинђић је још 2003. године упозорио Савет безбедности УН да Албанци желе независно Косово, навео је Вучић из садржаја Ђинђићевог писма УН, који је пронашао заједно са сарадницима.

Како је рекао, Ђинђић је у писму предвиђао шта ће се све догодити на Косову и Метохији и да Албанци желе да створе независно Косово.

„Написао је и да су све биле неистине шта су говорили у претходном периоду и указао је на све опасности“, рекао је Вучић и додао да тада представници Србије први пут почињу да моле бар за поделу Косова:

„Тада и први пут почиње да се говори и да се моли, и то 16 година раније када смо били у десетоструко повољнијој ситуацији – наши представници почињу да моле ако ни за шта друго оно бар да добијемо поделу што међународни представници одбијају“, каже он.

Вучић је рекао да су многи, после 2000. године, очекивали да ће доћи до великог поштовања тзв. демократских снага, да је то само демократско питање и да Запад нема друге интересе и да ће вратити Косово под контролу Србије.

„Дешавало се све супротно, били смо изненађени сваким потезом против нас, морали смо да одустајемо од политичког и правног континуитета и долазили до тога да пуштамо осуђене и неосуђене албанске терористе из наших затвора, и то њих стотине. Затим смо покушавали да водимо политику замрзнутог конфликта иако смо се правили да не видимо да полако али сигурно клизимо ка независности Косова“, рекао је Вучић.

Нису формирали ЗСО, јер им је то дозволио Запад

Европске силе и САД дозволиле су Приштини да шест година не формира Заједницу српских општина, што је била једина обавеза Албанаца из Бриселског споразума, рекао је Вучић.

„Једну једину обавезу коју су имали нису испунили зато што им је неко дозволио да је не испуне. Зато што су им европске силе и САД рекле – вама је дозвољено да је не испуните“, рекао је Вучић на посебној седници Скупштине Србије посвећеној КиМ.

Он је истакао да је прошло шест година, а да Албанци још нису омогућили формирање ЗСО, као што је прошло више од 200 дана како су увели таксе на робу из централне Србије, а да се нико због тога „не секира“.

Он је рекао и да нико не реагује ни на то што су данас поново најавили формирање велике Албаније, а да би, да се у Србији говори о Републици Српској, било потпуно другачије.

„Да је неко од нас поменуо Републику Српску, метафорично речено би нас обесили у Бриселу“, рекао је Вучић.

Он је истакао да то није ни праведно ни правично и да показује двоструке стандарде, али да Београду остаје једино да разуме како стоје ствари и настави да се бори на најбољи могући начин.

Председник је рекао да су Албанци разумели да Срби желе ЗСО како би везе између Срба на југу и на северу биле институционализоване, односно да се повежу четири општине са севера са шест општина на југу.

„То је била наша намера, тражили смо надзорне функције, извршна овлашћења“, рекао је Вучић.

Председник је истакао да брине о српском народу и о онима грађанима који желе да држава Србија о њима брине, а да није нарочито заинтересован за то шта се дешава у Качанику, Глоговцу, Сувој Реци..

Тражили време да сачувамо земљу

Председник је истакао да су разговори Београда и Приштине веома важни, јер смо тиме зауставили след губитака и повратили углед Србије и успели да вратимо тему Косова и Метохије за преговарачки сто.

„Тражили смо време да земљу сачувамо. Морате да разговарате, иако није лепо разговарати са Тачијем, а ни њему са мном, али то радите јер волите своју земљу“, рекао је Вучић.

Он је истакао да је Србија, у десет пута лошијој ситуацији него што је била ДОС-овска власт, без војске и полиције, са формално проглашеном независношћу Косова, покушала да се врати у разговоре, да очува мир и политичку стабилност, је немамо више глава за губљење и деце за бацање, што никада нисмо ни имали.

Објаснио је да је Србија учествовала у разговорима са циљем да чувајући политичку стабилност, подижући економију, тиме повећавајући шансу да људи остану у земљи и повећа могућност за одбрану националних интереса.

Подсетио је да де факто, када је дошао на место министра одбране војску нисмо ни имали, да смо уништавали Стреле за 142 долара по комаду, да смо имали само један авион који је могао да полети, а само ове године добијамо више хеликоптера него што смо купили у протекле три деценије.

Истакао је да се Србија налази на путу европских интеграција и да хоће да припада том делу света и друштва.

„Неко ће да каже ‘зашто’? Морамо имати у виду да 68 одсто наше трговине обављамо са ЕУ, одакле су и највећи инвеститори. Данас само немачке компаније код нас запошљавају 60.000 људи“, указао је он.

Убиство Ивановића и покушај да се убије идеја о разграничењу

Председник Вучић је изјавио да се убиство Оливера Ивановића поклопило са расписивањем избора у Београду 2018. године, када су неки очекивали смену актуелне власти, те да су тада покушали да униште идеју о разграничењу, како би спречили Србе да добију део територије на КиМ.

„Расписују се избори за Београд, очекује се промена власти и, када неки очекују да то буде почетак промене власти и краја Вучићевог режима, тог дана у Косовској Митровици је убијен Оливер Ивановић, један од лидера Срба са Косова и Метохије, политички противник Српске листе“, казао је Вучић.

Каже да су последњих дана била три текста у значајним западним медијима који говоре како је баш то убиство допринело уништавању идеје о разграничењу и било каквим српским сновима да Срби не би добили „нешто од територије Косова и Метохије“.

Вучић наводи да је затим уследила жестока оркестрирана кампања из западних центара моћи, заједно са некима у домаћој јавности, који им „терцирају“, уз улогу албанских медија.

„Раде то са жељом и намером да се потпуно криминализује наш народ на Косову и Метохији, а посебно Срби са севера Косова и Метохије јер нису желели да дозволе уплив косовских Албанаца“.

Вучић каже да су измишљали ко је убио Ивановића и хапсили чак на основу изјава политичара са Савског венца у Београду, који се представљају као политичари са Косова, а све да би север био лака мета за све њих, пошто се показао „као веома тврд орах“.

„И данас је север Косова и Метохије лакша мета, што је допринос Албанаца, западних сила и делом српске политике“, додао је Вучић.

Циљ и план Албанаца су јасни, снажнији одлучују

Председник Вучић је рекао да је актуелна власт успела да подигне углед Србије у свету, и да се о Косову и Метохији поново прича, али је истакао и да је много раније, 2010, завршено све што се тиче Косова и Метохије.

Вучић је истакао да је план Албанаца да нас свим оним што раде доведу у ситуацију „нове нормалности“, јер то је њима дозвољено, а са, како је рекао, циљем да се Србија доведе у ситуацију да и формално призна независност Косова.

„Можемо да тражимо и да се још понешто питамо и да се још боримо најбоље што можемо. Недавно је био самит у Берлину где су Макрон и Меркелова покушали да убеде Албанце да укину таксе, али они су имали подршку снажнијих него што су ово двоје европских лидера“, казао је Вучић.

„Нису успели, јер су Албанци имали снажнију заштиту, рекао је Вучић“, додајући да је и њима то рекао.

Вучић је навео да су са тим циљем уведене и таксе, иако су супротне свим међународним нормама.

Он је истакао да ниједна од држава чланица ЕУ није предузела било шта против албанске стране, сем што је Федерика Могерини издала једно саопштење.

Вучић је навео да Албанци по милион пута причају о великој Албанији, укидању прелаза, царина, таксама, а у међународној заједници ће на то издати неко саопштење и одбацити сваку нашу идеју.

Такође, одбацују сваку идеју о промени граница, јер подразумевају да су границе КИМ јединствене и неповредиве, а да границе Србије то нису биле ни 1999. ни 2006., ни 2008., а после тога све су постале неповредиве.

„Лупетају да ће се отворити Пандорина кутија, она је отворена много раније“, истакао је Вучић.

Вратили питање Косова на сто, али не са великим шансама за нас да нешто добијемо
Вучић је рекао да је у протеклих седам година разговора пошло за руком да повратимо углед наше земље и вратимо питање Косова на сто.

„Не са великим шансама за нас да ћемо са сигурношћу нешто да добијемо, већ да можемо да тражимо, да можемо да се за по нешто боримо“, казао је он.

Вучић је рекао да су доношени споразуми о правосуђу, цивилној заштити и енергетици, где је било највећег притиска, и где се могло видети сво лицемерје међународне заједнице.

Инсистирали су, како је пренео, на Газиводама и Валачу, указујући да Немци у преносној мрежу губе 32 милиона евра годишње, што за ту земљу није ништа.

„А, то што ми губимо 52 милиона евра због такси месечно…шта брига било кога“, констатовао је он.

Вучић је казао да је преко Газивода и Валача покушано да се изврши притисак на наш народ у Зубином Потоку.

Навео је да наш народ на Косову плаћа струју у висини од 11 одсто, те да су наши губици 150 милиона годишње на северу Косова, али да се олакшицама боримо за опстанак нашег народа.

Убиство Ивановића и покушај да се убије идеја о разграничењу

Председник Вучић је изјавио да се убиство Оливера Ивановића поклопило са расписивањем избора у Београду 2018. године, када су неки очекивали смену актуелне власти, те да су тада покушали да униште идеју о разграничењу, како би спречили Србе да добију део територије на КиМ.

„Расписују се избори за Београд, очекује се промена власти и, када неки очекују да то буде почетак промене власти и краја Вучићевог режима, тог дана у Косовској Митровици је убијен Оливер Ивановић, један од лидера Срба са Косова и Метохије, политички противник Српске листе“, казао је Вучић.

Каже да су последњих дана била три текста у значајним западним медијима који говоре како је баш то убиство допринело уништавању идеје о разграничењу и било каквим српским сновима да Срби не би добили „нешто од територије Косова и Метохије“.

Вучић наводи да је затим уследила жестока оркестрирана кампања из западних центара моћи, заједно са некима у домаћој јавности, који им „терцирају“, уз улогу албанских медија.

„Раде то са жељом и намером да се потпуно криминализује наш народ на Косову и Метохији, а посебно Срби са севера Косова и Метохије јер нису желели да дозволе уплив косовских Албанаца“.

Вучић каже да су измишљали ко је убио Ивановића и хапсили чак на основу изјава политичара са Савског венца у Београду, који се представљају као политичари са Косова, а све да би север био лака мета за све њих, пошто се показао „као веома тврд орах“.

„И данас је север Косова и Метохије лакша мета, што је допринос Албанаца, западних сила и делом српске политике“, додао је Вучић.

Циљ и план Албанаца су јасни, снажнији одлучују

Председник Вучић је рекао да је актуелна власт успела да подигне углед Србије у свету, и да се о Косову и Метохији поново прича, али је истакао и да је много раније, 2010, завршено све што се тиче Косова и Метохије.

Вучић је истакао да је план Албанаца да нас свим оним што раде доведу у ситуацију „нове нормалности“, јер то је њима дозвољено, а са, како је рекао, циљем да се Србија доведе у ситуацију да и формално призна независност Косова.

„Можемо да тражимо и да се још понешто питамо и да се још боримо најбоље што можемо. Недавно је био самит у Берлину где су Макрон и Меркелова покушали да убеде Албанце да укину таксе, али они су имали подршку снажнијих него што су ово двоје европских лидера“, казао је Вучић.

„Нису успели, јер су Албанци имали снажнију заштиту, рекао је Вучић“, додајући да је и њима то рекао.

Вучић је навео да су са тим циљем уведене и таксе, иако су супротне свим међународним нормама.

Он је истакао да ниједна од држава чланица ЕУ није предузела било шта против албанске стране, сем што је Федерика Могерини издала једно саопштење.

Вучић је навео да Албанци по милион пута причају о великој Албанији, укидању прелаза, царина, таксама, а у међународној заједници ће на то издати неко саопштење и одбацити сваку нашу идеју.

Такође, одбацују сваку идеју о промени граница, јер подразумевају да су границе КИМ јединствене и неповредиве, а да границе Србије то нису биле ни 1999. ни 2006., ни 2008., а после тога све су постале неповредиве.

„Лупетају да ће се отворити Пандорина кутија, она је отворена много раније“, истакао је Вучич.

188 састанака, опипљиви резултати, доминација на северу

Председник каже да је четврти битан закључак да је Србија у основи у потпуности успела да заштити своје интересе у покрајини и у контексту европских интеграција, упркос критикама за наводну предају српских институција.

„Срби на северу КиМ, поготову данас, апсолутно доминирају у свим институцијама што није био случај до 2013. Они који говоре о правосуђу – рекао бих вам једну ствар: замислите да је неко силовао Српкињу на КиМ, шта бисмо ми могли да радимо? Да подижемо оптужни акт у Краљеву , да немамо могућност гоњења силоватеља уопште?“, упитао је он.

Тиме смо, каже Вучић, отворили пут да имамо и те како утицај.

„Да бисте ви разумели, ти људи који су пристали да раде унутар косовског система, су толико одани Републици Србији и српском народу. Уколико би Српска листа и политички представници донели одлуку да се сви повуку, са малим изузецима, Срби би одмах изашли, али користе сваку прилику да се обезбеди суштинска, правична доминација Срба али да се у исто време обезбеди заштита за Србе у Грачаници, Шилову, Клокоту, Партешу, Метохиј где год су нам угрожени људи“, рекао је он.

То је био једини могући начин, истиче Вучић и пита како бисмо, да није било тог потеза, заштитили, на пример, неког Србина у великој Хочи коме је пљачкаш нешто украо, силовао кћерку…

„Па како бисмо га заштитили? Дроновима, из ваздуха, хапсили починиоце? Како“, упитао је Вучић.

Лако је, каже, причати да ми из центра Београда имамо право да нешто милион година чекамо.

„Ти људи тамо живе сваки дан и морају да живе и живе са Албанцима сваки дан. Неко је морао да им пружи заштиту“, додао је он.

Вучић каже да сматра да је све што смо урадили у дијалогу донело веома опипљиве резултате за Србе на КиМ и за државу у целини.

„А посебно мислим да смо кроз тих 188 састанака успели да заштитимо углед репутацију Србије, да смо успели да сачувамо интерсе нашег народа и да драматично успоримо одлив живља са КиМ. Успели смо да одбијемо одређене споразуме који нису прихваћени и потписани а који би значили драматично урушавање интереса Србије“, рекао је он.

За нас је важно то што је, додаје он и напомиње да је Приштина зато , између осталог, и увела таксе, дошло до озбиљног ширења робне размене између централне Србије и Приштине.

Дошли смо то тога да је трговина са Приштином прешла 550 милиона евра на годишњем нивоу, а оно што они нама продају – 20 милиона евра.

„Само нека неко каже да смо лоше поступали и да смо лошу политику водили. Управо зато многи ћуте из света јер их је баш брига што је Србија оштећена, зато што желе да виде Србију економски слабију. Ми не кукамо ни пред ким да нам је БДП због тога 3 или 4 одсто нижи, не жалимо се никоме. Желимо да будемо најбољи, најјачи без обзира на то и бићемо“, поручио је Вучић.

Додао је и да је Србија добрим делом помогла да се заштите објекти од културног значаја.

„А шта је Приштина урадила? Не волим да говорим о кривици Приштине, али ми у њима видимо луде са којима смо приморани да градимо мир да бисмо са Албанцима имали добре односе у будућности. За то не одговарамо на све што стиже из Приштине, већ покушавамо да подижемо поверење, што није лако, посебно је немогуће на КиМ, али је важно за будућност. Моја дужност је да укажем на то“, рекао је Вучић.

Додао је и да је Србија од почетка била изложена различитим притисцима, да се прво изврши демаркација између Косова и Црне Горе, а затим Србије и Црне Горе.

„Свака демаркација у којој бисмо учествовали значила би де факто признање Косова“, рекао је он.

Приштина не жели стварни дијалог,ниже једностране потезе – наш једини услов је да укину таксе и дијалог ћемо да наставимо

Приштина не жели стварни дијалог у овом тренутку, о чему говори велики број једностраних потеза које је повукла у последње време, рекао је председник Вучић и поновио да Београд неће сести за преговарачки сто све док не буду укинуте таксе.

„Приштина стварни дијалог у овом тренутку не жели, да ли ће га желети је питање за њихове западне менторе, а не за њих“, рекао је Вучић на посебној седници Скупштине Србије посвећеној КиМ.

Он је упитао какав договор жели Приштина уколико није у стању да укине таксе, што је договорено још ЦЕФТА споразумом.

„Кажу да смо ми криви, јер условљавамо дијалог. О чему ћемо да постигнемо споразум ако нисмо у стању да постигнемо споразум о слободној трговини. Наш једини услов је да укину таксе и дијалог ћемо да наставимо“, рекао је Вучић.

Говорећи о једностраним потезима, Вучић је рекао да је Приштина, осим увођења такси, кршила и споразуме упадима јединица Росу и Фит на север КиМ, омогућила слободно кретање на граници са Албанијом, прокламовала стварање велике Албаније, донела одлуку о стварању војске Косова, супротно вољи НАТО и уставу такозваног Косова.

Такође, правили су кораке ка уједињењењу северне и јужне Косовске Митровице, које би довело до потпуног нестанка Срба са севера, донели Статут Трепче, док је Кадри Весељи затражио подршку за политику Рамуша Харадинаја и уједињење против Вучића, те изразио спремност да се до решења дође новим ратом.

Истакао је и да је Приштина терети Србе за наводне ратне злочине и тиме онемогућава повратак Срба на КИМ, територију на коју се вратило најмањи број избеглих лица од свих кризних подручја у целом свету, односно 1,9 одсто.

Приштина је, такође, сменила легитимне представнике српског народа и довела „личне српске пријатеље“ који служе само њему, рекао је Вучић.

Истакао је и да је Скупштина Косова усвојила резолуцију о геноциду Србије, те додао да су током заседања без икаквих доказа изнети подаци о силовањима и убиствима које су наводно учинили Срби.

„Имајући у виду све околности и чињенице, потпуно је јасно да Приштина стварни дијалог у овом тренутку не жели“, истакао је Вучић.

Председник је рекао да Београд током преговора са Приштином није имао примедбе на понашање европских посредника, односно Кетрин Ештон и Федерике Могерини, иако су притисци били ужасни.

„Тражено је од нас да подржимо улазак Косова у УН у Бриселском споразуму, да регионална полиција има само 32 одсто Срба, па смо то на веома храбар начин успели да одбијемо“, рекао је Вучић.

Он је истакао да је Београд успео да сачува мир и стабилност, да не умањи, већ да увећа углед Србије, као и да драматично поправи своју економију.

Увећан је БДП за седам милијарди, смањен јавни дуг са 78 одсто на 50, 51 одсто, смањена незапосленост на 12,1 одсто, као и да су порасле плате и пензије.

„То смо успели да урадимо јер смо имали мир и дијалог, он нам је био политичко оружје да обезбедимо економски напредак и бољу будућност за наш народ“, рекао је Вучић.

Од 2014. спречено чланство Косова у 9 организација

Вучић је истакао, представљајући извештај о КиМ, да је од 2014. године до данас спречен пријем тзв. Косова у девет међународних организација, док је од 2014. до 2018. године, 13 држава повукло признање.

Те међународне организације су УНЕСЦО, Светска царинска организација, ИНТЕРПОЛ, Међународна организација за вино и винову лозу (ИОВ), Европска студентска унија, Европска радиодифузна унија (ЕБУ), Међународна организација врховних ревизорских институција.

Такође, то су и Међународно удружење авио превозника као и Европска мрежа оперативног преносног система за електричну енергију, за шта је председник оценио да је од великог значаја.

Присутно 156 посланика

Седници присуствују премијерка Ана Брнабић, сви чланови њеног кабинета, директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић, представници Српске листе, шеф Делегације ЕУ у Београду Сем Фабрици, као и представници дипломатског кора.

Присутно је 156 посланика СНС, СПС-ЈС, СРС, ЛДП, ЛСВ и самостални посланик Миладин Шеварлић.

Посланици дела опозиције окупљене око СзС који бојкотују рад парламента, нису присутни у сали.

Након дебате, посланици ће се изјаснити о извештају о преговорима између Београда и Приштине од 2013. до маја 2019. године.

У извештају се наводи да је Србија одлучна да настави преговоре с Приштином чим се за то створе услови и да нема намеру да одустане од свог мирног приступа решавању проблема на Косову и Метохији.

„Једино тако се могу створити услови за даљи напредак у нормализацији односа Београда и Приштине, али и историјско помирење српског и албанског народа, на чему Србија предано ради и наставиће да ради и убудуће“, пише у извештају који је парламенту проследила Канцеларије за Косово и Метохију и који је доступан јавности.

Вучић Шешељу: Издржао бих ја до зоре, али ти не можеш

Током обраћања Вучић лидер СРС Војислав Шешељ имао је примедбу на трајање Вучићевог излагања.

У једном тренутку, Вучић је рекао да неће још дуго говорити, „још 30-40 минута“, на шта је примедбу упутио лидер радикала.

Председник је на Шешељеву опаску кратко одговорио: „Издржао бих је до зоре, али не можеш ти да седиш до зоре, знам те“.

Седница на којој се разматра извештај о КиМ почела је око 16 сати, а Вучић говори већ два и по сата.

 

Извор: РТВ

Повезане објаве