Вучић: Србија поуздан партнер Русији; Путин: Москва дели забринутост због КиМ

Голубица, ЧЕТВРТАК 17.01.2019. Извор: РТС/ТАНЈУГ

Председник Србије Александар Вучић рекао је на конференцији за медије да је са руским председником Владимиром Путином разговарао о свим темама друштвеног живота, Косову и Метохији, унапређењу економске сарадње. Путин истиче да је са обе стране потврђена усмереност за наставак развоја стратешког партнерства који је традиционалан за наше земље и наше народе. Москва дели забринутост српског русководства у вези са питање Косова и Метохије.

Александар Вучић је поручио да је Србија поуздан партнер Русији, те да је током данашњих разговора са руским председником постигнут висок степен сагласности о свим темама.

Председник Србије додао је да је са Путином разговарао и о Косову и Метохији, истичући да је Србија спремна за разговоре и компромисе са Албанцима, али да неће да пристане на понижење.

„Ми ћемо истрајавати у томе али понављам да никоме нећемо дозволити да унизи Србију“, истакао је председник.

Путина је, каже, обавестио о таксама које су Албанци увели против Србије али и о оснивању тзв. војске Косова.

„Чини ми се да смо и по том питању добили подршку“, нагласио је Вучић на заједничкој конференцији за медије са Путином који се налази у посети Србији.

Председник је рекао да је задовољан напретком сарадње у свим областима.

„Никада нисмо потписали толико споразума, из готово свих сфера, наша трговинска размена је порасла, наши економски односи су све бољи, разговарали смо о свим пословима који су пред нама“, истакао је Вучић.

Напоменуо је да му је част што је угостио Владимира Владимировича који је, каже, доказани пријатељ Србији и њеног народа.

Председник Србије је додао да ће Русија донирати још пет милиона евра за завршетак радова на Храму Светом Саве.

Напоменуо је да ће руска држава Србији вратити 166. страницу Мирослављевог јеванђеља.

Путин: Русија дели забринутост, кораци Приштине могу водити ка дестабилизаци

Председник Руске Федерације Владимир Путин рекао је да Москва дели забринутост српског руководства у вези са КиМ, јер кораци које је предузела Приштина у последње време могу довести до дестабилизације Балкана.

„Руски став је познат и слажемо се да је неопходно узајамно прихватљиво решење на основу Резолуције УН 1244“, истакао је Путин на конференцији за штампу након разговора са председником Србије Александром Вучићем.

Изразио је жаљење што су приштинске власти у протекло време предузеле провокативне кораке.

С тим у евзи је оценио да је одлука о трансформацији КБС у војску кршење Резолуције 1244, која је допушта било какво формирање војске, осум присуства војног контингента УН.

Захвалио је председнику Вучићу на позиву да посети Србију, а свим на грађанима на топлом пријему који су осетили сви чланови руске делегације.

Указао је да Русија са Србијом одржава сталне контате и подсетио на претходне сурете са председником Вучићем.

Указао је да су и на данашњем састанку детаљно размотрили комплекс билатералних осноса и разменили мишљење о актуелним међународним и регионалним питањима.

Са обе стране је потврђена усмереност за наставак развоја стратешког партнерства који је традиционалан за наше земље и наше народе, рекао је Путин.

Повезане објаве