ГИМНАЗИЈА „ЈОВАН ЈОВАНОВИЋ ЗМАЈ“ ДОБИЈА СТАТУС УСТАНОВЕ ОД ПОСЕБНОГ ЗНАЧАЈА

Голубица, УТОРАК 12.02.2019.

Две гимназије – београдска Математичка и новосадска „Јован Јовановић Змај“ добиће статус установа од посебног националног значаја, изјавио је данас министар просвете Младен Шарчевић на ванредној седници парламента на којој је пред посланицима више од 40 тачака.

„Уводимо термин установа од посебног националног интереса“, рекао је Шарчевић и додао да ту престижну титулу имају Институт за физику, Институт за хемију, технологију и металургију, Институт за ратарство и повртарство, Институт за биолошка истраживања и Београдски универзитет.

„Математичка гимназија дала је 500 доктора наука, њени ђаци освојили су исто толико медаља, то је установа која на међународном плану наше образовање промовише као најбоље“, рекао је Шарчевић и додао да су ђаци те београдске гимназије прваци не само у физици, математици, већ и глуми и певању.

Гимназија „Јован Јовановић Змај“, која је одшколовала 77 академика, која улази у четврти век постојања, где се ђаци образују и на руском, немачком и француском, добитник је бројних међународних и домаћих одликовања, подсетио је Шарчевић.

Министар је додао да нови статус неће значити додатне финансијске награде, али да ће професори који у њима раде када се усвоји закон о платама у јавном сектору моћи да напредују брже и да имају више плате.

Према његовим речима, и друге установе које испуне овакве критеријуме имаће могућност да се нађу у таквом друштву. Све то предвиђено је нацртом измена и допуна Закона о основама система образовања и васпитања.

Математичка гимназија у Београду већ има статус школе од посебног интереса, који имају још четири школе у Србији – Филолошка гимназија у Београду, Карловачка гимназија, Прва крагујевачка гимназија и школа за музичке таленте у Ћуприји.

 

 

 

Извор: ТАНЈУГ

Повезане објаве