Годишњица убиства Оливера Ивановића

Голубица, СРЕДА, 16.01.2019. Извор: РТС

Навршава се годину дана од убиства Оливера Ивановића, лидера Грађанске иницијативе Слобода, демократија, правда. И власти у Србији и представници привремених институција у Приштини кажу да воде истрагу, али и поред тврдњи и демантија о сарадњи у овој истрази, одговора на питање – ко је и зашто убио Оливера Ивановића до данас нема.

Оливер Ивановић је убијен 16. јануара 2018. године са више хитаца у леђа, док је улазио у страначке просторије у северном делу Косовске Митровице.

На годишњицу убиства, супруга Оливера Ивановића је заједно са сином упалила свећу у Храму Светог Саве у Београду, где је одржан и помен.

У Косовској Митровици чланови Грађанске иницијативе СДП, пријатељи и поштоваоци окупили су се испред страначких просторија.

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији, годишњицу убиства обележиће у 12.44 у спомен соби „Косметске жртве“ у Београду.

И организатори протеста „Један од пет милиона“ обележиће годину дана од убиства скупом од 18 часова испред Филозофског факултета у Београду.

Њима ће се прикључити и активисти Локалног фронта који су из Краљева пешке дошли до главног града како би присуствовали обележавању тог догађаја.

У оквиру истраге, косовска полиција ухапсила је тројицу Срба – Недељка Спасојевића, Драгишу Марковића и Марка Рошића због сумње да су умешани у убиство Оливера Ивановића.

Оливер Ивановић, политички и хуманитарни лидер Срба са Косова и председник Грађанске иницијативе Слобода, демократија, правда био је и државни секретар за Косово и Метохију у некадашњем Министарству за КиМ. Они који су га добро познавали, кажу да није био човек кога су претње могле да заплаше и спрече да чини оно што је сматрао исправним.

Када је 1999. године формирано Српско национално веће, Ивановић је био председник његовог Извршног одбора за северно Косово, одакле је смењен 2001. године.

Када су владе СРЈ и Србије формирале Координациони центар за Косово и Метохију, постављен је за шефа Службе за економски развој и реконструкцију.

Од 2008. године налазио се на месту државног секретара у Министарству за Косово и Метохију.

Ивановић је од јануара 2014. године заједно са још четворицом Срба био притворен у затвору у Косовској Митровици, где су га теретили за ратни злочин над цивилним становништвом на Косову и Метохији 1999. и 2000. године.

Еулекс је оптужницу подигао у новембру 2014. године, а суђење је почело 18. децембра те године.

Ивановић је у августу 2015. године започео штрајк глађу због одбијања да га пусте да се брани са слободе, а затим је, због нарушеног здравља, пребачен у болницу у Косовској Митровици.

На девет година затвора је осуђен 21. јануара 2016. године, а та је пресуда затим укинута, да би августа 2017. године кренуло поновљено суђење у том поступку.

Ивановићу је, иначе, у јулу 2017. године запаљен аутомобил у Косовској Митровици, а 2005. године под његов службени аутомобил је подметнута бомба.

Рођен је 1. априла 1953. године у породици црногорског порекла у селу Рзнић код Дечана, а основну школу и средњу машинско-техничког смера завршио је у тадашњој Титовој Митровици.

Због жеље да постане пилот уписао је Војну академију у Загребу, где је почео озбиљно да тренира карате, да би врло брзо стекао међународни углед, те постао велемајстор, тренер, а затим и међународни судија.

Након три године студија напустио је Војну академију, јер је установљено да има урођен оштећени вид, враћа се на Косово где је завршио Машински факултет.

Накнадно је апсолвирао и на Економском факултету у Приштини.

Бављење каратеом утицало је да усаврши знање страних језика, па је Ивановић говорио енглески, албански и италијански језик.

Живео је у Косовској Митровици. Био је у браку и имао четири сина и ћерку.

 

Повезане објаве