До краја јуна Сентандрејски пут постаје булевар

Голубица, СРЕДА 17.04.2019.

Дуж Сентандрејског пута, односно будућег новог булевара, распоређена је грађевинска механизација.

Путари асфалтирају стазе, а прашина, мирис битумена и бука машина већ дуже су свакодневица становницима Клисе, те жељно ишчекују завршетак нове модерне саобраћајнице. Сентандрејски пут представља један од најзначајних делова примарне мреже саобраћајница у граду, а будући да туда пролази много возила, како ка градском, тако и ванградском подручју, проширење коловоза, односно изградња новог булевара, било је заиста неопходно.

Нови Сентандрејски булевар имаће два коловоза ширине по седам метара, с разделним острвом између, а у сваком смеру су предвиђене по две саобраћајне траке. Осим коловоза, планиране су и обостране пешачке стазе, као и једностране бициклистичке. Тамо где просторна ограничња то дозволе, требало би да буду паркинг-места. Планирана је и нова саобраћајна сигнализација која ће обезбедити континуиран проток, реконструисаће се сервисне саобраћајнице, а тамо где недостају, градиће се нове. Дуж новог булевара, као и на приступним саобраћајницама, предвиђена је нова јавна расвета.

Реконструкција Сентандрејског моста је завршена крајем марта, а пројектује се и близаначки мост, који ће, уз нову саобраћајницу, проширити пут и олакшати кретање возила. Изградња новог булевара део је пројекта које заједнички финансирају Град Нови Сад, АП Војводина и ЈП „Путеви Србије”.

Изградња деонице пута од кружне раскрснице до Велебитске улице поверена је групи извођача радова, с ветерничким „Карин комерцом МД” на челу и учесницима у заједничкој понуди – Геодетском бироу „Геометар” из Ветерника, ЈКП „Пут”, „Енерготехника – Јужна Бачка”, „Енерyи про” из Новог Сада, „Инкоп” из Ћуприје и с локалним подизвођачем „Империјал билдингс”. Вредност инвестиције је близу 585,2 милиона динара, с тим што ће изградња саобраћајница и пратеће инфраструктуре коштати око 533,5 милиона динара, док је 51,6 милион намењен за ново јавно осветљење.

Првобитни рок за завршетак радова био је 210 календарских дана, али је због лоших временских услова, као и због кашњења у измештању инсталација, померен за 108 дана, те би градња новог булевара требало да буде окончана 29. јуна.

– Станујем у близини и с нестрпљењем ишчекујем завршетак новог булевара – нагласио је Ранко Антонић, и додао да му кашњење не смета јер се на то већ навикао. – Чини ми се да добро раде, урађене су нове инсталације, постављен је бехатон, а пошто сам бициклиста, стаза за двотокчаше ће ми олакшати кретање.

Антонић каже да је део Клисе око Сентандрејског пута био „уско грло” откако је град почео да се развија, а проширењем ће то бити решено.

Иако свесни тога да ће изградњом булевара саобраћај боље функционисати, предузетници у околини напомињу да им мање муштерија свраћа у радње, али да ће се то мењати кад посао буде готов.

Према речима Марије Давидовац обнова моста и изградња булевара су значајни за све становнике Клисе и све Новосађане. Међутим, отежан је прилаз локалима те жељно ишчекујемо завршетак радова.

 

 

 

Ј. Вукашиновић

Извор: Дневник ФОТО: Дневник (Р. Хаџић)

Повезане објаве