ЕУРОБОТ 2019: ФТН роботичари Србији донели злато!

Голубица, УТОРАК 04.06.2019.

Тим студената „PMG robotics“ са Факултета техничких наука однео је прво место на овогодишњем такмичењу ЕУРОБОТ 2019 у Француској и тиме Србију учинио најбољом у овој области међу екипама из целог света.

Тим „PMG robotics“, који су чинили студенти четврте године Мехатронике, након пет такмичарских рунди пласирао се у разигравање (play-off) са још седам тимова. У финалном мечу победили су руски тим Reset са Skoltech космичког центра, Института за науку и технологију из Москве и тако освојили ЕУРОБОТ 2019.

Из тима професора са Департмана за индустријско инжењерство и менаџмент који су припремали студенте истичу да је ово 19. пут да студенти ФТН-а представљају Србију на ЕУРОБОТ-у и да су сваке године имали запажен успех, заузимајући више пута друго, треће и четврто место. „Ове године су Србију учинили прваком у овој области у веома јакој конкуренцији земаља света, и када је у питању знање, и када је у питању опрема од које су сачињени роботи“ – наводи доц. др Јовица Тасевски. „Више од пола године су наши студенти интензивно радили на роботима и својим успесима су, поред знања, показали и своју истрајност и посвећеност решавању задатка. Свако може једанпут да направи успех али када он долази у континуитету, то је доказ да је добар и квалитетан рад иза њих, што нас веома радује“ – истиче проф. др Бранислав Боровац.

„Када постоји област у коју се улажу милијарде и која је парадигма савременог приступа науци и дигиталној трансформацији индустрије – а то је роботика, и када се попнете на највише место на такмичењу са себи сличнима, а ипак са не тако добром идејом и реализацијом као што је ваша, онда речи само спутавају сјај одличја. Победа интелигенције, снаге, воље, снова, знања и љубави према технологијама које ће донети боље сутра јесте победа која отвара нове хоризонте за такмичења у будућности. Али ће та такмичења бити у реалном свету, а награда ће бити посао који волите и који вам омогућава да сви они које волите лепо живе са вама. Поносни родитељи знају колико је то важно и колико им ови тренуци значе“ – наводи проф. др Бојан Лалић, директор Депармана за индустријско инжењерство и менаџмент и посебно истиче да је на своје студенте поносна Школа роботике Департмана, Департман и Факултет техничких наука.

Такмичење је одржано у граду Ла Рош сир Јон од 30. маја до 1. јуна и окупило је 33 тимова из 16 земаља Европе, Африке, Азије и Северне Америке. Србију је представљало три тима која су победила на Националном такмичењу:PMG robotics, Memristor и Probotech са Факултета техничких наука. Тема овогодишњег такмичења била је Atom factory, у част Дмитрију Мендељејеву, великом хемичару, који је пре 150 година револуционарно променио наша схватања материје и направио класификацију хемијских елемената. Роботи су имати задатак да на терену изведу акције које симболично представљају експеримент, врше класификацију и мерење атома, и још многе друге ствари потпуно аутономно.

 

Извор: Голубица

Повезане објаве