ЗАВРШЕНА РЕКОНСТРУКЦИЈА ШКОЛЕ „ИВО ЛОЛА РИБАР“

Голубица, ПЕТАК 30.08.2019.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са државним секретаром у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Анамаријом Вичек обишао Основну школу „Иво Лола Рибар“ где су окончани радови на надоградњи објекта, реновирању кухиње, као и на изградњи нових спортских терена у школском дворишту. Након обиласка новоизграђених учионица у надограђеном делу школе и терена за спорт, они су заједно са директором школе Сашом Гајићем и представницом компаније „Универ Експорт“ Оливером Ћирковић присуствовали пријему првака за школску 2019/2020. годину.

Надградња зграде ОШ „Иво Лола Рибар” реализована је у оквиру Протокола о сарадњи Града Новог Сада, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Јединице за управљање пројектом „Истраживање и развој”, којим је предвиђена модернизација школа кредитом Европске ивестиционе банке. Осим ОШ „Иво Лола Рибар”, у Новом Саду су на овај начин обновљене и ОШ „Вељко Влаховић” и „Никола Тесла”.

– Све школе у Новом Саду су спремне за почетак нове школске године и укупно је 3794 уписаних ђака првака у новосадским основним школама, док је у школи коју данас обилазимо „Иво Лола Рибар“ 115 новоуписаних ученика у први разред. Школа у којој присуствујемо пријему првака, обновљена је и проширена захваљујући Министарству просвете, као и Граду Новом Саду који је претходних година уложио око 100 милиона динара у њу. Веома сам задовољан кад видим да Основна школа „Иво Лола Рибар“, сада проширеног капацитета и потпуно реновирана, изгледа као модеран школски објекат, на радост ђака, али и свих запослених. Верујем да ћемо ускоро да уђемо у нове пројекте, попут ширења дворишта око школе, јер се надамо да ће нам због све већег броја уписане деце постојећи капацитети постати недовољни. То би значило само да наш град расте и развија се, а на нама је, као Градској управи, да створимо најбоље услове за то. Хоћу да учинимо све да Нови Сад не изгуби ни једно одељење, да чувамо сваку школу и да континуирано улажемо у њих, али није суштина у обнови инфаструктуре, већ да наша деца остану овде да се школују и да наставе да живе и раде у нашем граду и држави. Не вреди ни најлепша школа, ако у њој нема деце. Хвала ресорном министарству на подршци за овај пројект и компанији „Универ Експорт“ која већ четири године купује део школског прибора за прваке и тиме растерећује притисак на кућни буџет. Поносни смо што смо успели ове године из буџета Града да купимо комплет уџбеника за све ђаке прваке са територије Новог Сада, и за то је издвојено 27 милиона динара – рекао је градоначелник Милош Вучевић и пожелео првацима да уживају у свету знања, игре и дружења, у школи где званично почиње њихово образовање.

Државни секретар Анамарија Вичек истакла је у свом обраћању да Министарство просвете ставља велки нагласак на побољшање квалитета образовања, како инфраструктурно, тако и кроз улагања у наставне планове и програме.

-Имамо изузетно добру сарадњу са Градом Новим Садом што показују и радови који су успешно изведени у овој школи. Радује нас и подршка која је пружена родитељима новосадских првака, који од градске управе и друштвено одговорне компаније добијају целокупан материјел за почетак школовања – рекла је Анамарија Вичек и честитала ђацима полазак у први разред.

Директор Гајић се захвалио Министарству и Граду Новом Саду на улагањима која су спроведена у тој школи и рекао да ће сада услови за рад бити знатно олакшани, функционалнији и комфорнији.

Након приредбе поводом пријема првака, уследила је прозивка учитељица и формирање колоне првака који су ушавши у учионице, на својим клупама затекли поклон у виду ранаца са комплетним књигама и са сетом свезака и оловака. Представница „Универ Експорта“ Оливера Ћирковић нагласила је да та друштвено одговорна компанија традиционално настоји да на почетку школске године обрадује ђаке прваке и дарује им пригодне поклоне, што је ове године учињено за чак 4000 ученика.

 

Извор: Голубица

Повезане објаве