Завршни испит из математике одложен, проверава се да ли је „проваљен“ и комбиновани тест

Голубица, УТОРАК 18.06.2019.

Осмаци неће данас полагати тест из математике, већ у четвртак, саопштило је Министарство просвете. Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да је тест из математике за малу матуру „проваљен“. Проверавају се наводи да је било пропуста и са комбинованим тестом.

Полагање теста из математике у оквиру завршног испита које је било заказано за данас у девет часова одложено је за четвртак, 20. јун. Ученици ће тест полагати од 9 до 11 часова.

Комбиновани тест ће бити одржан по плану – сутра. И све остале активности у вези са уписом ученика у средње школе настављају се по утврђеном Календару.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је за Вечерње новости да је тест из математике за малу матуру „проваљен“.

„Неко је отворио резервну кесу с тестовима и продао тест из математике. Не знамо где се то догодило, али то ће да утврди полиција. Биће смена због овога“, истакао је Шарчевић.

Помоћница Министра просвете Весна Недељковић изразила је жаљење због одлагања теста и додала да је „увек у питању људски фактор“.

„Имамо сазнања, у непосредној смо комуникацији са МУП-ом. Захвални смо кабинету министра Стефановића који нам је пружио помоћ у откривању одакле је потекло. Не могу ништа да кажем док су у току истражне радње“, рекла је Недељковићева.

Навела је да је 50 одсто Србије дигитализовано и да се нада да ће у наредних пола године тај процес бити завршен, како би се наредне године тест полагао електронски и овакве ситуације се не би понављале.

Пренела је поруку министра Шарчевића који се налази у Бањалуци:

„Свако ко је одговроран понеће дебео терет одговорности, истражићемо до најситнијих детаља ко је угрозио полагање завршног испита и ово учинио деци.“

Директор ОШ „Краљ Петар Други“ у Ужицу Никола Бацетић рекао је за РТС да ће школе морати да прикупе све тестове, како би се утврдило да ли су отварани. Уколико јесу, мораће да постоји покриће – да ли су супервизори присуствовали и слично.

 

Извор: РТС

Повезане објаве