КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР ВОЈВОДИНЕ ДОБИЈА НАЈСАВРЕМЕНИЈИ СИСТЕМ ГРЕЈАЊА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, заједно са покрајинским секретаром за здравство доц. др Зораном Гојковићем и директором ЈКП Новосадска топлана Добросавом Арсовићем обишао је данас радове на топлификацији Клиничког центра Војводине.

Како је рекао градоначелник, на основу договора Покрајинске владе и Града, ЈКП Новосадска топлана ће за ту здравствену установу обезбедити најбоље могуће снабдевање топлотном енергијом. – Топлана је из свог буџета обезбедила 160 милиона динара и финансира комплетну замену вреловода и изградњу нових подстаница. Поносан сам што једно градско предузеће има капацитет да изведе такве радове без оптерећивања државног буџета. Клинички центар се грејао на мазут, тако да ће сада имати енергетски ефикаснији, али и еколошки прихватљивији систем грејања. Чека нас још много инвестиција у области здравства на територији града, а са нестрпљењем чекамо јесен и почетак изградње Клиничког центра Војводине коју је најавио председник Вучић.

Средства су обезбеђена, и сада се чека да се заврше међународне процедуре, које не зависе од Града. То ће бити најкапиталнији пројекат генерално, за Војводину, али и Србију. Град ће са Покрајином ући у разговоре око имплементације новог закона и преузимања примарних здравствених установа од стране Покрајине, али то не значи да ће одустати од даљег инвестирања у домове здравља. Ребалансом ћемо издвојити новац и почети изградњу прве амбуланте на Адицама.

Завршен је пројекат комплетне реконстуркције објекта Дома здравља на Лиману 4, вредан преко 400 милиона динара, а финансира га Канцеларија за јавна улагања. Током ове недеље очекујемо потврду да је пројекат одобрен и крећемо у припрему тендера, а истовремено смо у процесу израде пројекта комплетне реконструкције објекта Дома здравља на Новом насељу – нагласио је градоначелник Вучевић.

Како је рекао доц. др Зоран Гојковић, Клинички центар загревао се сопственом котларницом на мазут, старом више од 50 година, што је веома често било нефункционално, а сада ће добити најсавременију топлификацију. – То је само један од пројеката које радимо са Градом. Заједнички занављамо приступне путеве Институту у Сремској Каменици, а Град ће обезбедити нови мобилијар, расвету, и зеленило за окружење Института. Иначе, у КЦВ тренутно радимо на нечему што нема ниједна установа у Србији, тј. на оптичком умрежавању свих зграда у склопу Центра, али и институција на територији града.

Од тога очекујемо велике уштеде у финансирању дневног функционисања Центра, и ефективнију комуникацију, јер идемо у корак са 21. веком. Завршавамо реконструкцију клиника за абдоминалну хирургију, судску медицину, и инфективне болести, а обнавља се и Клиника за рехабилитацију. У следећих месец и по дана крећемо у највећу овогодишњу инвестицију Покрајинске владе, комплетне реконструкције интензивне терапије Клинике за васкуларну хирургију и Клинике за неурохирургију, са потпуним повезивањем ових најзначајнијих клиника са операционим блоком – истакао је Гојковић. Он је такође најавио да ће током ове године Покрајина са Канцеларијом за јавна улагања кренути у реконструкцију Клинике за интерне болести, као и завршетак пројекта реконструкције Поликлинике, неурологије и психијатрије, и изразио очекивање да ће у следеће три до четири године, та здравствена установа имати најсавремнији и најрепрезентативнији објекат у региону.

 

Извор: Голубица

Повезане објаве