Македонија: Јанева иза решетака, бура на политичкој сцени

Голубица, ЧЕТВРТАК 22.08.2019.

Шефица специјалног тужилаштва Катица Јанева враћена је у притвор, пошто јој је позлило на сахрани мајке, јављају македонски медији. Притварање македонске верзије Елиота Неса изазвало је нове тензије на македонској политичкој сцени.

Највећа опозициона партија у Северној Македонији, ВМРО-ДПМНЕ оштро се обрушила на владу премијера Зорана Заева, тражећи да се истрага о рекеташкој афери која је озбиљно уздрмала правосудни систем у тој држави, прошири и на сина шефице специјалног тужилаштва Катице Јаневе.

Јанева, која је у среду приведена после серије претреса и саслушања, током дана je поново враћена у притвор пошто јој је позлило током сахране мајке у Ђевђелији.

ВМРО-ДПМНЕ је четворомесечну истрагу о рекеташкој афери у коју су наводно укључени локални тајкуни, ријалити звезда и шефица тужилаштва назвали фарсом, тврдећи да је Јанева само „рекеташ за рачун Зорана Заева“.

„Катица Јанева је четири месеца остављена на слободи да почисти трагове који воде директно до главе хоботнице, а сви знамо ко је то“, рекао је портпарол ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски.

Македонски премијер је одговорио да ће одговарати свако ко се огрешио о закон.

Афера „Рекет“ ће бити на дневном реду Главног одбора владајуће Социјалдемократске странке Македоније, најавио је Заев, наводећи да ће се његова странка оградити од особа за које се утврди да су се огрешиле о закон.

 

Извор: РТС, ПЛУСИНФО

Повезане објаве