Макрон у дводневној посети Београду

Голубица, ПОНЕДЕЉАК 15.07.2019.

Француски председник Емануел Макрон стигао је у дводневну посету Србији. Свечани дочек приређен испред Палате „Србија“. Планирано је потписивање више од 20 споразума о сарадњи две државе. На Првом и РТС СВЕТ програму можете пратити уживо посету француског председника Србији.

16.33 – Почео састанак Вучића и Макрона у четири ока у Палати „Србија“.

16.17 – Испред Палате „Србија“ свечано дочекан Макрон уз почасну паљбу, гарду и интонирање химни две земље.

16.00 – На Инстаграм налогу „Будућност Србије“ цитиран је председник Вучић: „Ово је само почетак наше сарадње“.

15.50 – Дошао сам да окренемо нову страну у билатералним односима, желимо ново партнерство са Србијом, поручио је Макрон, на београдском аеродрому.

15.45 – Вучић пожелео добродошлицу Макрону и захвалио му се на енергији и упорности да врати Француску у регион.

15.42 – Макрон и Вучић открили плочу поводом почетка радова на модернизацији аеродрома „Никола Тесла“.

15.40 – Председник Александар Вучић на аеродрому дочекао француског председника. Постављена почасна гарда.

15.30 – Слетео авион са француским председником Еманулеом Макроном у Београд.

Први пут после 18 година, у посети Србији је француски председник.

Емануел Макрон стигао је у дводневну посету Београду, а његов домаћин, председник Александар Вучић рекао му је да му је велика част да га угости у Београду и да су грађани Србије са великим усхићењем ишчекивали његову посету.

Вучић је Макрону исказао и захвалност на томе што је Француску вратио у овај регион нагласивши да то не би било могуће без упорности, енергије и напорног рада француског председника. „Желим да се захвалим и кажем да је ово тек почетак наше изванредне сарадње. Да вам се захвалим на вери у Србију, што сте подстицали ваше инвеститоре да дођу у нашу земљу“, додао је Вучић.

Председник Француске поручио је да је дошао у Београд да окрене нову страну у билатералним односима. Макрон је рекао да 18 година ниједан председник Француске није дошао у Србију, што је, „превише дуг период“.

Истакао је да је ова година посебна, да смо славили крај Великог рата, када су се народи Србије и Француске борили заједно за слободу. Подсетио је да се слави 180 година успостављања дипломатских односа две земље.

Француски председник је честитао српском народу победу Новака Ђоковића на Вимблдону. „То је био невероватан спортски изазов и сигурно је да је цео српски народ поносан и имате зашто“, истакао је Маркон.

Председник Француске је у 15.30 слетео на београдски аеродром који је уговором о концесији преузела управо француска компанија „Ванси“ на 25 година. Поред Макроновог авиона, слетео је и авион са француском делегацијом.

Макрону је приређен традиционални дочек уз погачу и со.

Уследио је састанак двојице председника у Палати „Србија“, а потом ће Макрон и Вучић обићи Ново гробље и положити венце на Спомен-костурницу бранилаца Београда из Првог светског рата.

На лични захтев председника Француске, венци ће бити положени и на гроб Милунке Савић, коју су због изузетне храбрости Французи прозвали српска Јованка Орлеанка.

Завршница првог дана посете је на Калемгедану, код Споменика захвалности Француској.

Посета француског председника је за Србију важна са политичког, економског и културног аспекта – две земље би требало да потпишу 22 споразума, пре свега о куповини француске војне опреме и наоружања, до уговора из области транспорта, правосуђа, образовања.

Посету француског председника обезбеђује до 5.000 српских полицајаца, уз припаднике специјалних јединица безбедносних служби, а Макрона ће чувати и француски специјалци.

Саобраћај ће у поподневним сатима у Београду бити повремено обустављан на ауто-путу, у правцу ка Београду и свим приступним саобраћајницама, као и у Улици кнеза Милоша и у централним градским улицама, саопштио је МУП.

 

Извор: РТС  ФОТО: ГОЛУБИЦА

 

Повезане објаве