Мали Душан стигао у Барселону, позив родитељима да поднесу захтеве за помоћ

Голубица,  НЕДЕЉА, 16. СЕП 2018,  ИЗВОР: РТС 

Министар здравља Златибор Лончар рекао je за РТС да је Душан Тодоровић, који болује од агресивног облика тумора, стигао у Барселону и да креће са лечењем. Наводи да је донета одлука Владе Србије и председника Александра Вучића да се за пет пацијената који чекају лечење уплати 250.000 евра. Позива родитеље болесне деце да поднесу захтев за помоћ јер, како каже, држава може да помогне али постоје процедуре које се морају поштовати.

Златибор Лончар је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је држава Србија дала гаранције за лечење Душана у Барселони.

„Душан је стигао у болницу. На аеродрому су га дочекали из наше амбасаде. Јавио се отац, на сигурном су, Душан је добро поднео пут, креће борба, сви морамо позитивно да размишљамо, Душан је наше дете, свих нас, ово је пример да се ујединила цела Србија, не правимо никакву разлику, желимо да помогнемо“, навео је Лончар.

Душан Тодоровић је четворогодишњи дечак из Кушиљева, код Свилајнца, који болује од тумора необластом. Појавиле су му се рецидивне промене, због којих је хитно морао да оде на лечење.  Током протеклих дана прикупљена су средства за наставак лечења у Барселони.

Министар Лончар је навео држава раније није могла да помогне Душану у лечењу јер, како каже, није постојао захтев за добијање новца из буџетског фонда за лечење деце која болују од ретких болести.

„Први званични захтев на инсистирање стигао је у петак поподне. Не можемо ми ван процедуре да узимамо новац, постоји процедура која се мора поштовати, постоји комисија која то мора да верификује, зато молим све да упуте захтев Фонду“, рекао је Лончар.

Министар је указао да је од почетка године из тог фонда уплаћено више од 218 милиона динара за лечење 120 деце.

Наводи да су Влада и председник Србије донели одлуку да се сутра уплати 250.000 евра за лечење пет пацијената.

„Сутра ујутру уплаћује се 250.000 евра хуманитарној организацији која је рекла да има још петоро пацијената, не улазимо уопште, дајемо новац да се свима помогне“, рекао је Лончар.

Како је рекао, држава сада издваја много више новца за лечење пацијената.

„Држава чини све што је у њеној моћи да помогне болесној деци. Сада трошимо 15 пута више новца на лечење пацијената. Сви радимо на томе да што више деце пошаљемо на лечење у иностранство, али и на томе да страни стручњаци дођу у Србију и обуче наш кадар“, наводи министар.

Додаје да држава није имала буџет за ретке болести који сада износи две милијарде динара.

Захваљује свима који су се одазвали и помогли.

За непуне четири године Буџетски фонд за лечење у иностранству одобрио је 127 захтева за лечење у здравственим установама ван Србије, а у истом периоду послат је 241 узорак за генетско или метаболичко испитивање у иностраним лабораторијама.

У овој години о трошку Буџетског фонда одобрена су 42 захтева за лечење у иностранству, док је у иностране лабораторије послато 69 узорака на генетско или метаболичко испитивање.

Од 2012. о трошку државе у иностранству лечено 1.989 деце

Држава је од 2012. године до јуна ове године на лечење у иностранство упутила 1.989 деце, показују подаци Министарства здравља.

Од 2014.године, када је основан Буџетски фонд за лечење пацијената у иностранству, до данас више од 500 деце годишње, тачније 2.071 дете, лечено је у иностранству о трошку државе средствима тог фонда, као и Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО).

Такође, за 19 пацијената одобрен је долазак стручњака из иностранства.

Најчешћа обољења због којих су пацијенти одлазили на лечење у иностранству су неуролошкке болести, церебрална парализа, тешка обољења крвних судова мозга.

Повезане објаве