Мигранти откривени захваљујући е-локатору

Голубица, ЧЕТВРТАК 14.03.2019.

На граничном прелазу Шид синоћ је око 18 часова спречен покушај тројице миграната да илегално пређу државну границу захваљујући новоуведеном систему за праћење товара робе, тзв. електронском локатору.

Царински службеник који је вршио редовну контролу уочио је да софтвер новоуведеног система сигнализира да је товар камиона који је превозио намештај ка Италији у неком тренутку био неовлашћено отваран.

Према устаљеној процедури цариник је о том сигналу обавестио Командни центар Управе царина како би проверио своју сумњу, а дежурна екипа диспечера му је потврдила да се у систему види да је омча локатора неовлашћено скидана претходне ноћи, када се камион налазио на једној бензинској пумпи.

Због тога је царинику на прелазу сугерисано да товар детаљно прегледа како би се уверио да није дошло до неке злоупотребе.

Отворивши товар цариник је у приколици затекао тројицу миграната из Авганистана који су очигледно искористили тренутак возачевог одмора како би ушли у камион.

Мигранти најчешће користе погодан тренутак када возач камиона прави паузу како би на било који начин успели да  уђу у возило. Сада им у томе додатну препреку представљају локатори чију омчу морају да пресеку или покидају како би успели у свом науму.

Систем електронских локатора уведен је у циљу заштите интереса Републике Србије, праћења кретања превозних средстава и повећања сигурности и безбедности, спречавања нелегалне трговине, али и свих видова кријумчарења.

“Увођењем овог система постарали смо се да сви товари који кроз нашу земљу пролазе буду врхунски заштићени, а у ери борбе против тероризма, од нас се и очекује да будемо максимално опрезни“, закључују у Управи царина.

 

 

Извор: Голубица

 

Повезане објаве