Недимовић: Нема афричке куге свиња у Србији, ипак превентива

Голубица, СРЕДА 06.02.2019.

На територији Србије није регистрована појава афричке куге свиња, али су ипак на снази превентивне мере, изјавио је данас министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

Министар је навео да за сада нисмо угрожени, али постоји опасност јер се ради о врло заразној болести ове врсте животиња.

„Не постоји афричка куга на територији Србије, није регистрована код нас, регистрована је 30 километара од границе са Румунијом, на територији те земље. Они имају проблем већ годину дана и тамо има више жаришта“, рекао је министар пољопривреде за ТВ Прва.

Он је навео да се предузимају све превентивне мере, међу којима је спречавање продора меса, прерађевина и свега осталог из земаља које имају тај проблем, а што може угрозити животињски свет.

Највећи проблем је то што су дивље свиње преносиоци па се ради превентива са ловачким удружењима, као и Управом за шуме, навео је Недимовић.

Он је додао да је ресорно министарство издало наредбу на основу које се обавља дистрибуција, увоз меса из земаља у којима има заразе, а у циљу сузбијања и спречавања ширења заразне афричке куге свиња (АКС) у Србију.

Према наредби, увозна дозвола може да се изда ако не постоји ризик по здравље животиња што се утврђује у складу са Законом о ветеринарству и Директивом Управе за ветерину којом је јасно прецизирано поступање по сваком захтеву.

Наредбом се забрањује слободан увоз и провоз пошиљака пореклом из земаља или подручја захваћеним афричком кугом свиња, а за сваки конкретан случај издаје се увозна дозвола.

Такође, одређена су два подручја – подручје умереног ризика и подручје високог ризика и донете мере које се спроводе на тим територијама.

Дефинисане су мере које се спроводе након потврде првог случаја те заразне болести и активности на зараженим подручјима и периоди трајања мера забране и ограничења.

Како се наводи, наредба је донета због погоршања епизоотиолошке ситуације у региону (Мађарска, Румунија, Бугарска), и непосредне опасности од појаве ове болести у нашој земљи.

Афричка куга свиња је заразна вирусна болест домаћих и дивљих свиња која се преноси контактом заражених са здравим свињама, контаминираном храном и водом, одећом и обућом, инфицираним предметима и опремом, превозним средствима, стајњаком, глодарима, инсектима.

За ово обољење не постоји терапија нити вакцина, а у случају појаве болести спроводе се радикалне мере уништавања животиња на зараженом подручју.

 

 

 

Извор: Танјуг

Повезане објаве