Нови немачки инвеститор у Србији – „МТУ Аеро енџинс“

Голубица, УТОРАК 07.05.2019.

Немачка компанија која стиже у Србију је „МТУ Аеро Енџинс“. Потписан Меморандум о разумевању између Министарства привреде и немачког инвеститора. У првој фази биће запослено 450 људи на локацији у близини Београда. Долазак МТУ за Србију значи улазак у лигу више, поручио председник Вучић.

Председник Александар Вучић рекао је на конференцији за новинаре да је данас велики дан за Србију. Истакао је да трећина летелица у целом свету има делове компаније МТУ.

„Ово је велики пројекат за нас, од изузетног значаја. То значи нови индустријско-технолошки живот Србије“, рекао је Вучић.

Додао је да је у претходном периоду Србија изгубила своје место међу земљама које су имале авио-кластер, али је истакао да се Србија враћа на небо европске и светске авио-индустрије.

Најавио је да би уговор требало да буде потписан већ у јуну и да ће МТУ вероватно доћи у неко место у околини Београда, највероватније у Стару Пазову.

У првој фази биће 450 запослених, рекао је Вучић и навео да мисли да ће у будућности бити више.

Навео је да је МТУ у Пољској почео на сличан начин пре десет година и да данас имају 28.000 запослених.

Председник је истакао да авионска индустрија расте у свету и да ће да расте много година унапред.

МТУ: Погон у Србији почиње да ради током 2022.

Немачка компанија најавила је да ће погон за ремонт мотора у Србији почети да ради током 2022. године, преноси Танјуг.

Ново постројење у околини Београда ће бити 100 процентни огранак МТУ. Компанија је саопштила да је МТУ са постојећим постројењима у могућности да обави 9,1 милиона сати ремонта годишње.

Очекује се да постројење у Србији дода око 400.000 сати ремонта годишње.

МТУ истиче да ће постројење у Србији чини срж будућег чворишта авијације које ће указивати на потребу за дуалним образовањем и развојем високотехнолошких могућности авијације.

Загарантован раст авио-индустрије 

Напоменуо је да они који праве аутомобиле и камионе морају да брину о томе колики ће бити раст индустрије. Међутим, авио-индустрија не брине јер је раст загарантован. МТУ гледа дугорочно да инвестира а Вучић је истакао да они неће отићи из Србије за 30 или 50 година.

„Ово је фабрика која ће, ако смем да кажем више од 100 година бити овде са нама“, рекао је председник.

Вучић је нагласио да долазак МТУ за Србију значи улазак у лигу више и показује да у Србији може да се инвестира у најнапреднију производњу и центре за поправке и одржавање мотора.

„Огроман број авиона у ваздуху зависиће од тога како ће наши људи тај посао да обаве и то ћемо да радимо по највишим европским и светским стандардима“, рекао је председник.

Наводи да МТУ има много акционара и да је реч о једној од најмоћнијих компанија у авио-индустрији.

Рекао је да је срећан и поносан и да је видео да немачки инвеститори нису очекивали да ће Србија да буде изабрана за улагање, али да се тим Србије борио.

Ентузијазам младих 

Изразио је захвалност целом тиму и додао да инвестиција не би била могућа без силног ентузијазма младих који знају шта је МТУ.

„Видели су мотивисане младе људе који би желели то да раде, који говоре енглески, неки и намачаки“, рекао је председник.

Захвалио се и пријатељима из Немачке који су говорили да је Србија добро место за улагање посебно нагласивши компанију „Сименс“.

„Много сам срећан што смо успели да победимо развијеније земље од нас. Успели смо да Србију вратимо на мапу земаља које ће да развијају авио-кластер“, рекао је Вучић.

Захвалио се и компанији МТУ због тога што разговарају са компанијама из других земаља и зову их да дођу у Србију.

Председник који се данас састао и са представницима Светске банке, рекао је да су они задовољни свиме што је Србија урадила, суфицитом у буџету, стабилним финансијама и растом од 3-4 одсто, али да су навели да раст мора бити већи да би се стандард повећао.

„А тај раст може и биће седам одсто ако урадимо додатне реформе“, рекао је Вучић.

Шрајег: Потребни су нам додатни капацитети

Члан Управног одбора МТУ Михаел Шрајег захвалио је српској Влади и администрацији на изузетној подршци за инвестицију.

„Као МТУ ми растемо. Међу првих пет произвођача мотора смо у свету, а број један у независним услугама одржавања, имамо око 7.000 клијената широм света“, рекао је Шрајег.

Додао је да компанија има постројења у Немачкој, Кини, Канади, Малезији…

Према његовим речима, потребан им је капацитет у Србији јер су у протекле три године услуге одржавања расле за 30 одсто.

„Наши клијенти воле наше услуге и потребни су нам додатни капацитети. Дугорочно смо оријентисани, наши мотори су за 30-50 година“, истакао је Шрајег.

Поручио је да ће Србија постати центар за поправку мотора и за то је навео три разлога.

Прво, истакао је поуздану инфраструктуру, подршку и инвестициону климу. Друго, истакао је да је Србија добро позиционирана.

Као трећи и најважнији разлог навео је то што су у Србији открили изузетно високу мотивацију људи.

Додаје да МТУ жели да направи шири авио-кластер који би подразумевао услуге снабдевања, образовања, и да мотивише партнере да им се придруже, што ће у великој мери довести до пораста радних места.

Захвалио је председнику Вучићу на томе што ради сјајан посао да побољша инвестициону климу и премијерки Ани Брнабић на залагању.

„Морамо напорно да радимо док не закључимо уговор и урадимо коначан одабир“, рекао је Шрајег и најавио да ће до лета МТУ купити земљиште и затим почети са унајмљивањем људи.

Ко је „МТУ Аеро Енџинс“?

„МТУ Аеро Енџинс“, водећи је произвођач авио-мотора и глобални играч у тој индустрији.

Компанија је основана 1934. године у Минхену, има око 10.000 запослених, а годишњи приходи достижу 4,6 милијарди евра, показују подаци доступни на сајту компаније.

Присутна је у 15 држава света, међу којима су – Велика Британија, Француска, Холандија, Пољска, САД, Канада…

Између осталог бави се дизајном, развојем, производњом и подршком за моторе за комерцијалне и војне авионе.

Има водећу улогу у пружању услуга одржавања и сервиса за мотор В2500, мотор који се налази у актуелном авиону „Ербас А 320“.

У војној области МТУ је доминантна компанија када су у питању мотори које користи немачка војна авијација.

 

Извор: РТС, ТАНЈУГ

Повезане објаве