НОВИ ПРОСТОР КУЛТУРЕ У ПОДГРАЂУ И 18. ФЕСТИВАЛ УЛИЧНИХ СВИРАЧА.

Нови простор културе у подграђу Петроварадинске тврђаве у Београдској улици бр. 11, који ће користити Уметничка асоцијација “Инбокс“, али и друга удружења из тог опуса, је адаптиран и прилагођен за презентовање културно-уметничких и друштвених садржаја. Тамо је одржана и конференција за новинаре на којој је најављен 18. Фестивал уличних свирача, а учесници су били градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, урбаниста Дарко Полић и извршна директорка Фестивала Натали Бељански-Поповић.

Градоначелник Вучевић честитао је “Инбокс-у“ усељење у нове просторије, похвалио њихову истрајност у подршци коју пружају ревитализацији културно-архитектонског наслеђа, као и допринос полицентричности културне политике, организовањем догађаја изван центра града.

– Отварање овог културно-креативног центра и најава 18. Фестивала битни су у контексту ревитализације културно-историјског наслеђа, али и подршке онима који су креативни и храбри да реализују своје идеје, што све доприноси новом концепту подграђа. Оно је туристички изузетно атрактивна локација али и идеална за деловање у култури. Пред нама је изазов, да се полако привикавамо на то да подграђе постане пешачка зона и у том правцу идемо корак по корак. Прилика за то је и овогодишњи Градић фест током којег ће у одређеним терминима бити затворен саобраћај на том локалитету. Настављамо са интензивним улагањем у подграђе, а реч је о неколико милиона евра, и то ме чини задовољним и поносним – нагласио је градоначелник Вучевић и додао да ће историјско наслеђе бити континуирано обнављано и у другим деловима града.

Према речима Натали Бељански-Поповић у “Простору“ ће бити одржаване изложбе, конференције, радионице, акустичне свирке, али ће то бити и тачка сусрета грађана Петроварадина где ће разматрати за њих важна питања.

– Простор ћемо делити и са другим удружењима, а са нама је од почетка удружење “Дафед“
које делује на ИТ сцени, што доприноси ширини садржаја које ћемо понудити грађанима – рекла је Бељански-Поповић и захвалила се МЗ Петроварадин, Заводу за заштиту споменика културе и Покрајинском секретаријату за привреду и туризам на подршци у пројекту адаптације “Простора“. Како је најавила, почетком септембра, након Фестивала уличних свирача, “Простор“ се отвара за јавност, а почетак програмске сезоне биће обележен сарадњом са ОПЕНС–ом. Урбаниста Дарко Полић оценио је да би измештање саобраћаја из подграђа допринело његовом истинском развоју, као и да након Другог Светског рата, није било већих инвестиција од актуелних улагања у тај део града.

Фестивал уличних свирача – Градић фест биће одржан од 30. августа до 1. септембра у подграђу Петроварадинске тврђаве, традиционална поворка првог дана кренуће са Трга слободе у 20.00 часова, а завршиће се пред Београдском капијом. Фестивал ће почети спектакуларним наступом шпанског уметника Давида Морена који ће се подићи шест метара изнад бине и свирати клавир.

Нови Сад, 22. август 2018. године

Повезане објаве