Нови Сад и Дортмунд обележили деценију и по успешне сарадње

Голубица, Среда, 20.09.2018.

Изложба „Дортмундска група“ биће отворена у понедељак, 24. септембра у 19 часова у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада и трајаће до 6. октобра, а посетиоци је могу погледати сваког дана од 9 до 15 часова.

Тим поводом на конференцији за новинаре у клубу „Трибини младих“ говорили су уметници из Дортмунда Алеxандер Похл – председник Удружења дортмундских уметника, Гудрунн Каттке, Роул Сцхнеидер и Маја Ердељанин, уредник програма у Малом ликовном салону КЦНС-а.
– Удружење дортмундских ликовних уметника, под називом „Дортмундска група“ постоји већ 62 године. Поводом прославе уласка у седму деценију рада, Удружење је организовало неколико групних изложби својих чланова, па се тако и у Новом Саду, 19 чланова овог удружења представља радовима из области сликарства, графике, фотографије, као и просторних дела, скулптуре, објеката и инсталације – рекао је Алеxандер Похл.
Нови Сад и Дортмунд су градови побратими од 1981. године, што је временом довело и до успешне сарадње на плану културе. У Културном центру Новог Сада већ осам година сваког лета одржава се Летње џез академија Нови Сад – Дортмунд, са музичарима из Србије и гостима из Дортмунда, док ликовни уметници у последњих петнаестак година размењују изложбе, представљајући по систему реципроцитета, једне године уметнике из Новог Сада у Дортмунду, а следеће из Дортмунда у Новом Саду.
Уметници из Дортмунда изразили су захвалност Културном центру Новог Сада на целокупној организацији и могућности да своје радове презентују публици у Србији.

Повезане објаве