Нови Сад на мапи светских стартап центара

Голубица, СРЕДА 15.05.2019.

Влада Републике Србије саопштила је да су у последњем извештају о стању светских стартап екосистема, које је спровела водећа светска организација у овој области, Стартуп Геноме из САД, од анализираних 150 градова широм света издвојена 54, а међу њима су и стартап екосистем Београда и Новог Сада.

Стартап екосистем Београд – Нови Сад једини је екосистем из региона који је регистрован на мапи Стартуп Генома, што недвосмислено указује на исправност опредељења Владе Србије да снажно подржи развој иновативних компанија у нашој земљи.

Као највећа предност екосистема Београд – Нови Сад истакнут је приступачан и квалитетан инжењерски кадар, док су видео игре и блокчејн означени као најснажнији и најразвијенији сектори.

У оба сектора Београд и Нови Сад су међу 10 најбољих екосистема на свету.

У извештају се наводи да у ова два града постоји између 200 и 400 стартапа и да се наш екосистем налази у првој фази развоја, такозваној фази „активације“.

Међу екосистемима сличним нашем расли смо најбрже — добили смо максималну оцену 10 за раст инвестиција у домаће стартапе и оцену 9 за раст укупног броја стартапа.

Стартуп Геноме наводи и поједине мере које је држава спровела са фокусом на ниске пореске стопе за компаније — оне имају пореске олакшице у двоструком износу трошкова истраживања и развоја, уз посебан режим за креирање интелектуалне својине са веома повољном пореском стопом од само три одсто.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је тим поводом да у дану када је председник Србије Александар Вучић у Београду положио камен темељац за изградњу кампуса америчке компаније НЦР, који ће бити највећи у Европи, ова вест долази као потврда да је Србија на правом путу да постане један од лидера у ИТ индустрији у Европи.

Поносна сам на то што напори које Влада Србије улаже у развој стартап предузетништва и ИТ индустрије добијају све више признања и не пролазе незапажено. Имала сам данас прилику да, током почетка радова на изградњи НЦР кампуса на Новом Београду, видим колико једна велика светска компанија попут НЦР-а цени Србију и жели да развија своје пословање код нас, истакла је Брнабић.

Према њеним речима, ово је сјајна вест за Србију јер ће потенцијални инвеститори на овој релевантној ранг листи моћи да виде да су Београд и Нови Сад технолошки центри света у 21. веку.

То је Србија за коју се боримо и то је слика наше земље какву желимо да пошаљемо у свет, поручила је Брнабић.

Стартуп Геноме је америчка организација која већ десет година анализира стартап екосистеме широм света.

Њихов годишњи извештај је најсвеобухватнији и најкредибилнији документ који се бави овом тематиком, а ове године су у истраживању које претходи његовој изради учествовали стартапи из више од 150 градова са свих континената.

 

Извор: Голубица

Повезане објаве