Новосадска премијера филма „Заспанка за војнике“

Голубица,  петак 2.11.2018. Извор: Голубица ФОТО: artvista.rs

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Покрајинске владе Игор Мировић обратиће се уочи новосадске премијере филма “Заспанка за војнике“. Новосадска премијера овог филма је данас  у Српском народном позоришту у 19 часова.

„Заспанка за војнике“ је српски филм редитеља Предрага Антонијевића по сценарију Наташе Дракулић и по мотивима Српске трилогије Стевана Јаковљевића.

Стеван Јаковљевић, професор биологије и учесник Првог светског рата, долази на 20. годишњицу рата и отварање спомен-костурнице у село где је некада боравио заједно са својом првом ратном јединицом, Петом тобџијском батеријом.

Стеван је отишао на изненадно одсуство, касније је прекомандован и један од разлога што долази на постављање костурнице је што жели да сазна шта је било са његовим првим ратним саборцима, посебно непосредно надређеним поручником Александром.

Сусреће само комаданта и кроз њихова сећања отвара се судбина Пете батерије која је престала да постоји баш у том селу, тешки, али и радосни моменти, као и Стеванов и Александров однос који од почетне нетрпељивости постаје пријатељски.

У овој причи о храбрости и пријатељству, лик потпоручника Александра чија се судбина сазнаје на крају, показаће и зашто је српска војска упркос свим недаћама успевала да изнесе толике војне подухвате, јер је један човек, поручник, надређени свесно жртвовао свој живот, пре тога углед и част, да би спасао бар једног свог војника.

Повезане објаве