ОБЕЛЕЖЕНО 170 ГОДИНА ОД БОМБАРДОВАЊА НОВОГ САДА 1849. ГОДИНЕ

Голубица, СРЕДА 12.06.2019.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, заједно са ученицима ОШ “Јован Поповић“ засадили су “дрво сећања“ у Дунавском парку. Тим чином почела је реализација програма обележавања 170 година од бомбардовања Новог Сада током револуције 1848/49. године које организује Удружење грађана “Дунавска соната“.

– Данас се сећамо великог страдања Новог Сада у другој години револуције 1848/49. године, када је наш град претрпео највеће бомбардовање у својој историји, са огромним људским губицима. Нови Сад је прошао трновиту стазу свог развоја, али наши преци су увек знали како да се боре за будућност. Хвала свима који данас обележавају овај датум, а међу њима су Архив града Новог Сада, Завод за заштиту споменика културе, Кулутурни центар Новог Сада и Културни центар “Руменка“ – нагласио је Рожић.

Драгана Милошевић је подсетила на то да су током бомбардовања 1849. године порушени бројни објекти и уништени архивски документи, као и културно наслеђе.

– Град се после тога издигао из пепела и изградио. Садњом овог дрвета кестена, шаљемо заједничку поруку мира и слободе, али и да се никада не заборави злочин тог 12. јуна 1849. године – рекла је Драгана Милошевић.

Представница Удружења грађана “Дунавска соната“ Милица Трифунов истакла је да у новијој историји Европе ниједан град није преживео разарање таквих размера, а да је тај догађај скоро избрисан из колективног сећања.

– Дужни смо да се сетимо страдања наших предака у стравичном бомбардовању, али и напора које су њихови наследници уложили да Нови Сад буде изграђен и постане оно што је данас. Ово је град у којем се негују мир, толеранција и култура, и на то смо и хтели да скренемо пажњу – изјавила је Милица Трифунов и додала да ће брошура са основним информацијама о бомбардовању 1849. године, која је штампана и на српском и на енглеском језику, бити дељена грађанима и туристима у Новом Саду.

Након садње дрвета, на углу Змај Јовине и Дунавске улице, код зграде у чијем дворишном зиду још стоји неексплодирано ђуле из 1849. године, отворена је изложба „Нови Сад град феникс“. Истовремено је у новосадским школама одржан јавни час на којем су ђацима предочене чињенице у вези с револуцијом 1848/49. Ова годишњица биће обележавана до краја године различитим активностима у којима ће учествовати 400 ученика и уметника.

 

Извор: Голубица

Повезане објаве