ОБЕЛЕЖЕН 24. МАРТ – ДАН СЕЋАЊА НА ПОГИНУЛЕ У НАТО БОМБАРДОВАЊУ

Голубица, НЕДЕЉА 24.03.2019.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је обележавању 24. Марта – Дана сећања на погинуле у НАТО бомбардовању, у касарни „Југовићево“ где је одржан комеморативни скуп јединица из гарнизона Нови Сад. Поред гарнизона Нови Сад, венце на спомен обележје положиле су делегације Града Новог Сада, Покрајинске владе, Скупштине АП Војводине, Јужно-бачког управног округа, Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада, ОРВС-а Града Новог Сада, СУБНОР-а Нови Сад, удружења Ратних ветерана и Војних пензионера, као и породице погинулих припадника Војске Србије.

-Време је да се неке ствари назову правим именом и да се јасно и недвосмислено стане на пут разноразним тумачењима овог трагичног догађаја који се одиграо пре две деценије у нашој земљи. Ради се ратном злочину, о НАТО агресији над Србијом и Црном Гором и о 78 дана дивљачког бомбардовања током којих је страдало 2500 цивила и преко 750 припадника Војске Југославије и МУП-а. Бомбардовани су нам градови и рушена инфраструктура без оправдања и мимо свих легитимних војних циљева и правила. Град Нови Сад је био град страдалник, једна од првих мета НАТО агресије. Много тога је порушено, али оно што је ненадокнадиво јесте губитак људских живота. Та 1999. година је била само кулминација онога што је наш народ пролазио од 1990. године и свесни смо да смо претрпели велике болове и патње. Зато морамо имати културу сећања и истовремено храбро ићи у будућност. Имамо нове мостове и булеваре, данас је Војска Србије много јача, а полиција опремљенија него пре пар година и у Србији се генерално боље живи. Позивам сву јавност у Новом Саду да се заједно окупимо око идеје да подигнемо споменик какав је достојан свим погинулим Новосађанима од 1990. до 1999. године, јер није на понос града да нема једно такво спомен обележје. Такође, снажно подржавам иницијативу која је стигла из различитих удружења, организација и од појединаца, да један од будућих булевара у нашем граду буде посвећен јунацима са Кошара- нагласио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић рекао је да да погинули и рањени у НАТО бомбардовању никада неће бити заборављени, а да је на нама да чувамо сећање на те жртве, као и свих претходних двадесет година. Kомандант Прве бригаде копнене војске пуковник Зоран Насковић рекао је да је ово сећање на дане када је нашој држави нанета велика неправда и на спровођење насиља над народом по законима силе, али пре свега сећање на жртве, наше грађане који су дали своје животе за одбрану отаџбине.

– Сваки живот је драгоцен. Зато никада не смемо заборавити жртву коју смо поднели и цену слободе у којој данас живимо- закључио је Насковић.

 

 

Извор: Голубица

Повезане објаве