Одлуке Владе, минимална цена рада следеће године 155,3 динара

ПЕТАК, 14. СЕП 2018, 18:12 -> 21:48 Голубица ИЗВОР:ТАНЈУГ  РТС

Влада Србије је усвојила на данашњој седници одлуку о висини минималне цене рада за период јануар-децембар 2019. године. Усвојен и низ других одлука и закључака.

Минимална цена рада, без пореза и доприноса за обавезно социјално осигурање, за наредну годину износиће 155,3 динара (нето) по радном часу, уз повећање од 8,6 одсто које ће се примењивати од 1. јануара, наводи се у саопштењу Канцеларије Владе за сарадњу с медијима.

Чланови Владе усвојили су данас и Основу за закључивање Споразума између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Европске организације за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) у погледу сарадње на терену укључујући и контекст програма ЦЕРН-а за наставнике и ученике средњих школа и сродне наставне и теренске активности.

За потписника споразума овлашћен је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

На седници је усвојен Предлог закона о централном регистру обавезног социјалног осигурања.

Усвајањем овог закона обезбедиће се јединствена база података о обвезницима доприноса за обавезно социјално осигурање, осигураницима и осигураним лицима у коју се подаци уносе и чувају и дневно електронски ажурирају.

Влада Србије данас је усвојила и Стратегију за борбу против високотехнолошког криминала за период од 2019. до 2023. године, са акционим планом.

Доношење овако значајног документа, како је саопштено, поред усклађивања законодавства с међународним стандардима, има за циљ да ојача оперативне капацитете и делује проактивно у погледу спречавања сексуалног злостављања деце на интернету и подигне ниво свести грађана када је у питању високотехнолошки криминал.

Национална спортска признања, према одлуци Владе Србије, биће додељена Ањи Пешић, рођеној Спасојевић,  и Ивани Ђерисило за освојене бронзане медаље на Светском првенству у одбојци у Јапану 2006. године и Влади Петковићу за освајање бронзане медаље на Европском првенству у одбојци које је одржано 2007. године у Руској Федерацији.

Влада усвојила више закључака

Чланови Владе усвојили су закључак о усвајању Оквирног споразума између Републике Србије и привредног друштва „Shandong Linglong Tire“ са седиштем у провинцији Шандонг у Кини.

Такође, усвојен је закључак о усвајању Меморандума о разумевању између Србије и привредног друштва „Shandong provincial transportation group“, закључак о усвајању Меморандума о разумевању између Србије и привредног друштва „Shijiazhuang Zhiyi Zinc Industry“ са седиштем у провинцији Хебеј у Кини.

На седници је усвојен и закључак о усвајању Меморандума о разумевању у вези са кинеско-српским индустријским парком пријатељства између Србије и Народне Владе покрајине Хебеј, закључак о усвајању протокола о реализацији Меморандума о разумевању између Србије и компаније „Lanzhou Guangtong New Energy Automobile“ из Кине.

Увојен је закључак о усвајању Протокола о разумевању између Владе Србије и ХБИС групе, закључак о утврђивању Основе за закључивање споразума о међународном индустријском партнерству између Министарства трговине, туризма и телекомуникација Србије и Међународног индустријског партнерства Информатичког пута свиле.

Влада је усвојила и закључак о утврђивању Основе за вођење преговора са кинеском Експорт-Импорт банком у вези са одобравањем кредита за повлашћеног купца за финансирање пројекта изградње топловода Обреновац – Нови Београд.

Како се додаје у саопштењу, усвојен је и закључак о утврђивању Основе за вођење преговора и закључивање оквирног споразума између Владе Кине и Владе Србије о обезбеђењу Србији концесионалног зајма Кине за потребе спровођења пројекта изградње обилазнице око Београда на ауто-путу Е70/Е75 (деоница: мост преко реке Саве код Остружнице – Бубањ поток).

Усвојен је и закључак о утврђивању Основе за вођење преговора са кинеском „Експорт-Импорт“ банком у вези са одобравањем уговора о државном концесионалном зајму за пројекат изградње обилазнице око Београда на ауто-путу Е70/Е75 (деоница: мост преко реке Саве код Остружнице-Бубањ поток).

 

Повезане објаве