Париз данас центар света – 100 година од Великог рата

Голубица, НЕДЕЉА, 11. НОВ 2018, ИЗВОР: РТС/ТАНЈУГ  ФОТО: Sputnik Srbija

У Паризу ће данас бити обележено 100 година од завршетка Првог светског рата, а своје присуство потврдило је више од 80 шефова држава и влада земаља учесница Великог рата, али и високи представници УН и европских институција. Србију ће на церемонији представљати председник Александар Вучић.

У част херојима који су Европи донели мир и јединство на великој церемонији окупиће се више од 80 шефова држава и влада земаља учесница Великог рата, високи представници Уједињених нација, европских институција.

Осим земаља победница у Првом светском рату, обележавању ће присуствовати и представници поражених земаља, попут Немачке коју ће представљати канцеларка Ангела Меркел.

Главна церемонија почеће испред Тријумфалне капије, где ће се уз највише војне почасти званицама обратити француски председник Емануел Макрон, објављено је на сајту француске владе.

Како су истакли француски медији, планирано је да Макрон свој говор испред гроба незнаног јунака одржи тачно у 11 сати, 11. дана, 11. месеца, у време када је потписано Примирје пре 100 година.

У оквиру обележавања годишњице, биће одржано прво заседање Париског мировног форума, који се успоставља на иницијативу француског председника, а као одговор на растуће тензије у свету и опасности по међународну сарадњу.

На отварању Форума, говориће потпредседница савета Париског форума за мир Триша Шети, председник Француске Емануел Макрон, немачка канцеларка Ангела Меркел, као и Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш.

Како је наведено, на Форуму који ће трајати до 13. новембра, неће присуствовати амерички председник Доналд Трамп.

Оно о чему се доста говорило у медијима када се ради о овој годишњици јесу састанци светских лидера на маргинама скупа – Путина и Трампа, Трампа и Ердогана и Макрона и немачке канцеларке Ангеле Меркел, али се говорило и о оним званичницима који неће бити присутни или који су одбили позив, попут председника Европског савета Доналда Туска.

Он је раније изјавио да је морао да одбије позив, јер ће присуствовати обележавању годишњице у родној Пољској.

У суботу увече, шефови држава и влада из свих крајева света обишли су изложбу „Пикасо: плаво и розе“, приређену у Музеју „Орсеј“, након чега је за високе званице приређен коктел.

Вучић са Меркеловом у Паризу

Председник Србије Александар Вучић састао се јутрос у Паризу, где борави поводом свечане церемоније обележавања сто година од завршетка Првог светског рата, са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Немачка канцеларка је, како је саопштио председник Вучић приликом недавног боравка на конгресу Европске народне странке (ЕПП) у Хелсинкију, предложила билатерални састанак у Паризу.

Александар Вучић ће се током дана састати и са председником Француске Емануелом Макроном.

Генерални секретар председника Никола Селаковић потврдио је за РТС да се Вучић синоћ састао са Макроном два пута, као и са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровом.

Вучић је у Париз допутовао јуче, где је у вечерњим часовима заједно са шефовима држава и влада из свих крајева света, обишао изложбу „Пикасо: плаво и розе“ у Музеју „Орсеј“, а након тога био гост на коктелу за високе званице.

 

 

Повезане објаве