Петоро убијено у пуцњави у Тексасу, више од 20 рањених

Голубица, НЕДЕЉА 01.09.2019.

У градовима Одеси и Мидленду у Тексасу петоро људи је убијено, а 21 особа је рањена у пуцњави. На људе је насумице пуцао нападач из возила у покрету. Полиција га је убила на паркингу једног биоскопа између та два града.

Нападач је најпре пуцао на полицајца који је зауставио његов аутомобил између Мидленда и Одесе, а затим и на возаче и пролазнике. У једном тренутку је изашао из возила, украо камионет који је припадао пошти и наставио са пуцњавом.

Власти су првобитно истраживале наводе о два нападача, али је шеф полиције у Одеси Мајк Герк рекао да верује да је био само један нападач.

„Нападач је био тридесетогодишњи белац. Претпостављамо да знамо ко је он, али све док не добијемо потврду његовог идентитета и не будемо потпуно сигурни, нећу саопштити његово име“, истакао је Герк.

Потпредседник САД Мајк Пенс каже да су распоредили све ресурсе федералне владе и да помажу у истрази.

„Наша срца су са свим жртвама и њиховим породицама. Похваљујем снаге реда у граду Одеси због брзог и храброг одговора. На захтев председника Трампа распоредили смо све ресурсе федералне владе. Председник Трамп је разговарао са државним тужиоцем. ФБИ већ помаже локалним снагама реда у истрази“, додао је Пенс.

Мотиви напада нису познати. Међу рањенима у насумичној пуцњави су цивили, међи којима и једно дете и полицајци.

„Од 13 рањених које смо примили, двоје је збринуто и пуштено, али је седморо људи у критичном стању. Оперисани су. Имамо и једно дете млађе од две године које је пребачено у дечју болницу“, навео је Расел Типин, директор Медицинског центра у Одеси.

Гувернер Тексаса Грег Абот поручује да држава неће дозволити да буде савладана мржњом и насиљем, да ће се Тексашани као и увек ујединити и адекватно одговорити на ову трагедију.

„Једноставно не могу да верујем да се то овде десило. Враћао се кући, био је са женом у колима и ту је рањен. Говорио сам себи – то није могло да се деси њему. Он је пре неколико година спасао мени живот“, каже Мајк Бенет, пријатељ жртве пуцњаве.

Ово је друга масовна пуцњава у Тексасу за месец дана. Пре четири недеље наоружана особа је убила 22 људи у граду Ел Пасу.

 

Извор: РТС АУТОР:СЛОБОДАН РАДОВАНОВИЋ

Повезане објаве