ПЕХАР У ПРАВИМ РУКАМА – ФУДБАЛ ИМА ДУШУ

Голубица, НЕДЕЉА 09.06.2019.

Ово неће бити уобичајени извештај са утакмице последњег кола СЛВ-а. Али да задовољимо форму једног „новинског чланка“: Екипи ФК Кабела, гостовала је екипа ФК Дунава из Старих Бановаца. Утакмица је завршена резултатом 6:1 за домаће. Ово је била само ствар престижа јер је ФК Кабел још пре овог кола постао шампион и остварио пласман  у виши ранг такмичења.

Имамо жељу да вас поближе упознамо са историјом клуба пред којим су тек велике ствари.

ФК Кабел је основан 1932. као клуб радника Новосадске фабрике кабела. Уз помоћ радника фабрике купљена је опрема и направљено је прво игралиште које се налазило код некадашњег „Кулпина”. На стадиону је направљена мала зграда и којој су се налазиле свлачионице и стан за домара. До Другог светског рата председник је био Јован Курц, а други човек клуба био је Илија Бухајмер који је становао на игралишту и био домар, играч и тренер.

Предратни период карактеристичан је по томе што акценат није био на такмичарским резултатима и успесима већ на окупљању и разоноди и клуб је све до почетка Другог светског рата био у најнижем рангу, Новосадској лиги која је бројала 8 до 10 клубова.

За време Другог светског рата клуб је био на прагу Мађарске лиге, али је након прве утакмице одустао и престао са радом. После завршетка Другог светског рата 1945. године поново је формиран клуб радника са предратним именом. У току 1947. године клубу је промењено име у „Металац”, али је оно било у употреби само неколико месеци и враћено му је старо име које користи и данас.

Организованији рад почиње 1952. године када управа ангажује Ратомира Валока тадашњег тренера подмлатка ФК Војводина. У клуб прелази скоро цео подмладак Војводине и тада почиње да се поклања већа пажња подмлатку. Тај период је карактеристичан по томе што се у року од две године прелазе два степена. Најистакнутији играчи из тог периода били су: Кристовић (центархалф) и Јоцков (центарфор), а Јоцков је у току првенства постигао 40 голова.

Кабел је 1975. године освојио титулу првака Новосадске лиге и стекао право да се бори у квалификацијама за место у Војвођанској лиги. Противник им је било Јединство из Старе Пазове. У првој утакмици у Новом Саду је било 2:2, а у реваншу 1:1. Након бољег извођења пенала победио је Кабел са 4:2 и први пут се пласиро у Војвођанску лигу.

Клуб био друголигаш у сезони 1987/88 и у периоду 1999−2002. Клуб је освајањем првог места у Српској лиги Војводина у сезони 2018/19. поновио највећи успех и пласирао се у други степен такмичења који се данас назива Прва лига Србије.

 

Извор: Голубица, https://sr.wikipedia.org/

 

 

Повезане објаве