Повећање накнаде за породиље пред посланицима током јануара

Голубица, СУБОТА, 08. ДЕЦ 2018, ИЗВОР: politika.rs

Предлог за побољшање материјалне ситуације трудница и породиља, које сада примају мале надокнаде, пре уласка у парламент размотриће министри за социјални рад и финансије.

Закључили смо да су највише погођене породиље које су имале мање од шест месеци радног стажа, потом оне које су истог месеца добиле посао и отишле на трудничко боловање, као и жене које имају висока примања. Др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за популациону политику, на овај начин јуче је сажела ефекте примене Закона о финансијској подршци породицама са децом и истакла да су због тога министрима рада и финансија послати предлози да се трудницама и породиљама помогне колико год то буџет дозвољава.

Тако је затражено и да породиље с високим платама, уместо садашње три, добијају док су уз бебу пет просечних републичких зарада, као и да се за породиље које имају мање од шест месеци стажа одреди законски минимум накнада који неће бити деградирајући. Исто би важило и за жене које су отвориле трудничко боловање истог месеца у коме су успеле да се запосле, изјавила је Ђукић Дејановић.

Повезане објаве