Повратак отете деце Славице Бурмазовић

Голубица, УТОРАК 29.10.2019.

Повратак троје деце у загрљај мајке никог није оставио равнодушним. После четири године, деца Славице Бурмазовић вратила су се у Београд. Њих је из Ирана довео амбасадор Србије у тој земљи Драган Тодоровић који је за РТС говорио и о емоцијама и тешким околностима случаја.

Четири године након отмице и више од три године од правоснажне пресуде турског суда, на основу договора министра Ивице Дачића и министра иностраних послова Ирана Мухамеда Зарифа, деци је омогућено да се врате мајци Славици Бурмазовић.

Амбасадор Србије у Ирану Драган Тодоровић, који је децу довео у Београд, каже да је овај случај у њему побудио много емоција.

„Ја никад нисам видео госпођу Бурмазовић, али као да смо се видели хиљаду пута до сада. Сузе су пошле и мени и њој“, рекао је Тодоровић, додајући да је тај посао подразумевао много тога што је требало урадити. „Мора да се проба на више начина ако не иде само на један.“

Пут из Ирана у Србију је, каже, био врло напоран пошто је било преседања у Дохи.

Деца, истиче амбасадор Србије, нису плакала јер за то, каже, није било времена.

„Тако смо конципирали полазак, није било времена ни за речи ни за сузе, и речи којима би изразили емоције“, рекао је Тодоровић.

Две старије девојчице говоре одлично српски језик, а дечак слабије. „Врло је интелигентан, научиће брзо“, додао је амбасадор Србије.

Тежак случај

Бивши супруг Славице Бурмазовић, Турчин, одвео је децу без мајчине дозволе 2015. године у Турску. Првостепеном пресудом суда деца су у марту 2016. године враћена мајци. Он је, међутим, упркос забрани, напустио Турску и отишао с децом у Иран.

Драган Тодоровић је објаснио да је једна од најважнијих ствари у целом случају било убедити оца да врати децу.

Све је, додаје, било координисано са Министарством спољних послова Србије и Славицом Бурмазовић.

„Ништа није било тајно, суштина је била да се пристане на повратак деце у Србију“, објаснио је Тодоровић и додао да су разговори истовремено вођени са оцем деце и институцијама у Ирану.

Деца имају папире 

Објашњава да је Амбасада у Ирану завршила свој део процедуре, направила папире пошто су деци истекли пасоши.

„Све смо испоштовали, платили таксе које се плаћају у тим случајевима. Завршили су администрацију и онда кад је било готово фалило је мало времена“, рекао је Тодоровић и додао да је процедуру убрзао састанак шефова дипломатија двеју земаља Ивице Дачића и Мухамада Џавада Зарифа.

Одговарајући на питање зашто је било потребно четири године да се спроведе правноснажна пресуда, амбасадор објашњава да не може да говори о периоду који су деца провела у Турској већ само од кад је преузео случај.

„Кад се такве ствари дешавају, треба испоштовати процедуру земље домаћина. Није увек лако доћи до краја процедуре, некад немате одговоре, некад пет пута морате да тражите одговор. Нису се створили услови, у последње време су услови почели убрзано да се стварају“, рекао је Тодоровић.

Према његовим речима, решавању случаја допринелу су добри политички односи две земље.

Шта је било најтеже

Драган Тодоровић је објаснио да у Ирану нема много држављана Србије, па стога ни много проблема. Ово је, каже, био највећи случај до сада.

Врло емотивно одговара на питање шта је било најтеже у целом случају:

„Најтеже је било да гледам патњу ове деце која су била одвојена од мајке, њихово место је уз мајку“, истакао је амбасадор Србије у Ирану.

Додаје да је то био веома тежак психолошки моменат, да деца схвате да ће отићи код мајке сутра, прексутра, за месец дана:

„Најтеже је било са децом комуницирати да прихвате чињеницу да се враћају кући. То је тежак психолошки моменат не зато што неће да се врате, него јер је тешко променити средину – школа, друштво, комшилук. То је оставило један емотивни утисак на мене.“

 

Извор: РТС

Повезане објаве