ПОДИЗАЊЕ ВЕТРОЗАШТИТНОГ ПОЈАСА НА ОБОДУ НОВОГ САДА

Почела је садња три хиљаде садница бреста, које је, поводом Светског дана шума и Светског дана вода, ЈВП „Воде Војводине“ донирало Граду Новом Саду, на локацији у близини градске депоније. Према речима градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, то је посебно осетљива локација јер се отпад не третира на адекватан начин, а како је најавио изградња регионалне депоније и санација постојећег сметлишта биће приоритети у наредном периоду.

  • Брест ће бити засађен на 2,5 хектара површине, како бисмо добили еко баријеру која је у интересу свих, а пре свега грађана Немановаца. Убрзано припремамо документацију за изградњу регионалне депоније, односно Центра за управљање чврстим отпадом, и то у сарадњи са Европском унијом и Министарством за европске интеграције. Центар ће бити удаљенији од насељених места, смањили смо простор за његову изградњу, да бисмо добили више места за нове засаде и зелене површине. Технологија која се буде користила неће дозоволити емисију штетних гасова, и неће бити непријатних мириса. Грађанима Немановаца, Пејићевих салаша и Клисе може бити само боље него што је сада, јер главни циљ нам је да постојећа сметлишта постану еколошка брда и да се изгради ново постројење које неће реметити квалитет живота људи. Планирамо реализацију још много добрих пројеката као што је нови концепт резервата природе Бегечка јама, али и Шодроша – нагласио је градоначелник Вучевић.

Акцију садње реализује ЈКП „Градско зеленило“ у сарадњи са Градском управом за заштиту животне средине и Саветом градоначелника за озелењавање.

  • Садимо дрвеће које ће живети деценијама, тако да је ово улагање у будућност. Морамо схватити да имамо посебну одговорност према животној средини. Климатске промене утичу и на живот људи и на природу, а посебно је угрожено зеленилио у градовима. Због тога повећавамо зелене површине и уводимо заливне системе да очувамо виталност постојећих. Прати се које болести и штеточине нападају зеленило, а истражујемо и које биљне врсте могу најбоље да усвајају загађујуће честице. Савет за озелењавање има одличну сарадњу са Градом, управама и јавним предузећима, јер је синергија локалне самоуправе и универзитета од пресудног значаја. У току је израда катастра зелених површина који ће омогућити боље управљање зеленилом – изјавио је председник Савета за озелењавање проф. Саша Орловић.

Како је навео директор ЈВП „Воде Војводине“ Срђан Кружевић, ово је први пут да то предузеће вишак садница не продаје, него их донира локалним самоуправама.

  • Наши капацитети су саднице за 120 000 хектара, а потребе су нам 80 000 хектара. Ове године су то саднице за водна подручја, а планирамо и узгој медних и декоративних врста. Око 15 000 садница поклонићемо Апатину, Сремској Митровици, Зрењанину и другим општинама – нагласио је Кружевић. Он је такође најавио да ће у сарадњи са Градом бити реализована акција како би се зауставила крађа рибе и очувао рибни фонд.

Акцији садње такође су присуствовали чланица Градског већа за имовину и имовинско правне послове, заштиту животне средине, одрживи развој и енергетску ефикасност Мира Раденовић и директор ЈКП „Градско зеленило“ Милош Егић.

Повезане објаве