Понуда из Дубаија за Луку Нови Сад није потпуна

Голубица, УТОРАК 05.03.2019.

Само једна заинтересована компанија, „П&О Портс“ из Дубаија, дала је званичну понуду за куповину једине преостале луке у државном власништву – Луке Нови Сад. Али како Н1 сазнаје, понуда није потпуна.

Наиме, у Министарству привреде званично је отворена једина пристигла понуда, али је приликом провере документације, комисија утврдила да је непотпуна.

Процедура налаже да Министарство о томе и званично обавести надлежне у Уједињеним Арапским Емиратима и затражи допуну документације.

Лука Нови Сад први пут је понуђена на продају у септембру прошле године по цени од близу 16 милиона евра.

Како се нико није јавио, расписан је нови тендер, а цена је преполовљена. Јавни позив је три пута продужаван, а коначан рок који су потенцијални купци имали за слање понуда истекао је у петак.

Право учешћа на тендеру имале су фирме које се баве лучком делатношћу у последњих десет година у континуитету, које су у 2017. имале приход од најмање 30 милиона евра, као и које су у свакој од последње три године имале претовар од по 1,4 милиона тона. На претходном тендеру почетна цена је била дупло већа, 15,98 милиона евра, али није стигла ниједна понуда за куповину 99,4 одсто акција тог предузећа, иако су рокови два пута продужавани.

Лука Нови Сад има претовар од око милион тона робе годишње, а капацитети су јој већи од 2,5 милиона тона. У тој компанији ради око 150 људи, а у последње четири године пословала је профитабилно.

 

 

Извор: Голубица

Повезане објаве