Протест „Сви као један – 1 од 5 милиона“, шта сада?

Голубица, СУБОТА 13.04.2019.

Испред Дома Народне скупштине почео је протест опозиције „1 од 5 милиона“, уз химну Србије и песму Владислава Петковића Диса „Наши дани“, коју је рецитовао глумац Хаџи Ненад Маричић.

Први говорник је професор Чедомир Чупић, који је рекао да Србију треба „ослободити“, а да отпор нема цену.

Према његовим речима, председник Србије је у кампањи „Будућност Србије“, а Србија, каже Чупић, са њим Србија нема будућност, нити будућност земље сме да зависи од једног човека.

Бивши судија Врховног суда Зоран Ивошевић рекао је да је Вучић тиме што је поставио Ану Брнабић на место премијера себи „приграбио“ и та овлашћења, али и да говори ко је крив, а ко није.

Он је рекао да се Вучић понаша као суверен и да крши Устав који каже да ниједан појединац не може присвојити сувереност чији су носиоци грађани.

Ивошевић је подсетио да је Вучић и председник Српске напредне странке и да је његов ангажман у кампањи „Будућност Србије“ у сукобу интереса.

Он је рекао да Вучић крши Устав и када је реч о Косову и Метохији и пензионерима, али да државу коју води Вучић одликују изборне махинације и сузбијање критичке мисли. Анастасија Илић прочитала је писмо свог супруга, свештеника Ненада Илића у којем је навео да ће црква увек бити уз оне који траже истину и правду.

Он је навео да када лаж и неправда постану велике црква треба да стане уз народ.

Малинар Милан Јаковљевић рекао је да грађани обећавају Вучићу да ће ставити „тачку на његову пљачку“ и додао да Вучић страним инвеститорима даје субвенције, упитавши „шта је дао српском сељаку“.

Шкоро: Власт глађу смењује опозицију

Новинар Срђан Шкоро рекао је да је Србија прва држава у свету у којој је власт најавила штрајк глађу да смени опозицију.

„Они хоће да штрајкују глађу да смене овај народ. Па где то има“, рекао је Шкоро, што је пропраћено узвицима „готов је“.

Он је додао да људи немају чега да се плаше и да власт зна да је један човек на данашњем скупу, као 100 силом доведених на њихове скупове.

Трифуновић: Тражимо државу 27 година

На протесту је говорио и глумац и председник Покрета слободних грађана (ПСГ) Сергеј Трифуновић који је рекао да 27 година грађани Србије на улици бране достојанство и траже државу.

„Двадесет седам година ми дреждимо на улици. Али кунем Вам се, не знам како, ово ће овде да стане. Ово нам је последња улица“, рекао је Трифуновић.

Он је рекао да ће Александар Вучић сигурно пасти с власти и да ће га срушити „његови“.

Трифуновић је грађане поздравио као „слободне људе“ који су дошли по своје „парче слободе“.

„Биће које се навикне на одсуство слободе, то више није човек, то је бот. Наш задатак је да проширимо овај талас слободе“, рекао је Трифуновић.

Он је додао да „достојанство нема цену“ и да су грађани на протесту бранитељи Србије и највеће патриоте.

Трифуновић је рекао да жели државу где су сви једнаки пред законом и у шансама и да се зато боре и за оне уплашене и уцењене.

Он је додао да је власт јуче постала „Топ листа надреалиста“. Трифуновић је додао да власт позива на сукоб и грађански рат. Он је рекао да се залаже за лустрацију.

Студент Правног факултета Стефан Новаковић, који је ухапшен током протеста и уласка у Радио телевизију Србије (РТС) поручио је на протесту да грађани желе да стану на пут диктатури и боре се за земљу коју заслужују – Слободну Србију.

Он је рекао да више нема подела јер је ово питање преживљавања једног народа и сви морају да буду сложни.

Шетња од Скупштине до Владе Србије

Учесници протеста кренули су у протестну шетњу од Народне скупштине, улицом Кнеза Милоша, до Владе Србије.

На челу колоне су лидери СзС Драган Ђилас, Вук Јеремић, Бошко Обрадовић, Борис Тадић, Зоран Лутовац, Борко Стефановић, Јанко Веселиновић, Зоран Живковић.

Окупљени ће проћи крај зграде Владе Србије, одакле ће се преко трга Славија вратити до Народне скупштине.

Ту ће се, како је најављено, обратити неко од лидера СзС и потписника документа „споразум са народом“.

Захтеви: Изборни услови, нови састав РЕМ и руководства РТС и РТВ

Опозиција је затражила формирање заједничке комисије за дефинисање фер и поштених изборних услова.

Други захтев је избор новог састава РЕМ-а, како је саопштено, на равноправним основама, на предлог одборничких група власти и опозиције.

Трећи захтев је избор техничког руководства и уређивачког колегијума информативног програма РТС и РТВ, који би у прелазном периоду чиниле нестраначке личности, а које би равноправно делегирала и власт и опозиција.

Организатори протеста су, како је речено, спремни за разговор и договор са надлежним државним органима око остварења свих тих захтева, који су прочитани на протестном скупу испред Народне Скупштине.

„У наредним данима уједињена опозиција ће изабрати своје представнике за све три радне групе. У делегацијама опозиције за покретање дијалога за ове три теме биће представници не само опозиционих политичких странака, покрета, удружења грађана већ и представници струковних удружења“, поручено је на протесту.

Полиција је блокирала за саобраћај раскрсницу Трга Николе Пашића и Теразија. На централним београдским улицама нема полиције.

МУП: Скуп без инцидената, присутно између 7.300 и 7.500

Скуп испред Народне скупштине у Београду започео је у 15.30 часова и до нешто пре 16.00 часова протиче без инцидената, а присутно је између 7.300 и 7.500 учесника, саопштио је МУП.

„Из читаве Републике Србије на скупу је присутно између 7.300 и 7.500 учесника, а тачан број Министарство унутрашњих послова ће саопштити у наредним сатима“, наводи се у саопштењу.

Уочи протеста у Београду било мирно

На мање од сат уочи протеста опозиције, у центру Београда није било великих гужви.

Председник Србије и владајућег СНС јутрос је поручио да се данас ништа посебно неће догодити, осим нешто буке.

У прилог томе, на његовом инстаграм профилу објављена је фотографију на којој се налази са најближим сарадницима у припремама за одлазак у Кину.

И потпредседница Владе Зорана Михајловић је упутила сличну, умирујућу и радну поруку, заказујући за данас састанак са свим државним секретарима и помоћницима министра у згради Владе, поводом споразума са Кином које је у петак потписала у Дубровнику.

Из странака ипак стижу упозоравајућа саопштења, на могућност провокација.

Претходна ноћ није била мирнау бројним локалним скупштинама, у којима су боравили одборници СНС како би спречили покушај опозиције да насиљем промене изборну вољу грађана, а из неких су избачени.

У Београд стижу аутобуси из унутрашњости, упркос шпекулацијама да су заустављани, које је демантовао министар полиције Небојша Стефановић, као и превозници.

У граду, као и обично, има туриста.

Пред Скупштином је постављена бина, а у близини су и „мобилни тоалети“, за које није претходно тражено одобрење, али их је инспекција, након увида, само померила да не буду на противпожарном путу.

Сценарио протеста није познат, те је засад тешко проценити како ће протећи остатак дана.

У Скупштини обраћања власти и опозиције, полиција, новинари

У Скупштини Србије, у којој су посланици владајуће коалиције, како су најавили, остали од јуче како би је одбранили од оних који насиљем покушавају да преузму власт, данас су се, пре почетка протеста испред тог здања, „придружили“ и посланици опозиције, а има и новинара.

У парламенту има доста припадника полиције, чије присуство је одобрио генерални секретар скупштине, како би се осигурао мир и безбедност свих у згради.

Божовић: Полиција окупирала скупштину

Посланик ДС Балша Божовић рекао је данас новинарима у Скупштини Србије да је МУП „окупирао зграду“ парламента, а тврди да о томе није обавештен скупштински секретаријат.

Он је рекао да по Закону о Народној скупштини једино парламент има овлашћење да позове полицију.

„Данас је промењен режим рада у скупштини, МУП је окупирао зграду. Не можете у скупштинске сале и ресторан, а чак се налазе и у канцеларијама појединих странака“, рекао је Божовић.

Каже да је затражио објашњење од генералног секретара, али да он данас није у парламенту, те да му је његов заменик рекао да секретаријат није обавештен одакле толики број полиције, као и да се за одговор на то питање обрати МУП-у.

Божовић је навео и да у парламент од јутрос нису могли да уђу запослени, као ни новинари.

Његову конференцију за медије са скупштинске галерије посматрао је велики број посланика владајуће коалиције.

Пре него што је почела конференција, у холу је био и посланик Радослав Милојичић Кена, који је посланицима СНС-а добацивао: „Је л чувате скупштину, шта ће вам полиција ако је ви чувате?“.

Смиљанић: Дао сам сагласност МУП-у да уђе у парламент

Генерални секретар Скупштине Србије Срђан Смиљанић саопштио је данас да је дао сагласност да припадници Министарства унутрашњих послова уђу у зграду парламента, јер, како је навео, „имамо законску обавезу да заштитимо људе и ово здање од потенцијалног насилног упада“.

Како се наводи у његовом саопштењу, у складу са чланом 71. став 2. Закона о Народној скупштини, послове унутрашњег обезбеђивања и одржавања реда у згради и просторијама Народне скупштине обављају припадници Службе обезбеђења Министарства унутрашњих послова, уз сагласност генералног секретара.

Мартиновић: У складу са законом

Шеф посланичке групе Српске напредне странке у Скупштини Србије Александр Мартиновић изјавио је данас да је полиција присутна у скупштини у складу са законом и да је ту да штити све посланике, али и због тога да се не би поновио 5. октобар.

„Полиција је присутна у складу са Законом о Народној скупштини и ту нема ништа спорно. Полиција је ту да штити све посланике, и власти и опозиције“, рекао је Мартиновић на конференцији за новинаре у парламенту.

Мартиновић је навео и да је полиција у Скупштини и због тога да се не понови 5. октобар и спречи да „насилници и бандити упадну у скупштину, запале је и однесу неку вредну слику“.

Он је поручио председнику Александру Вучићу и Влади Србије да ће посланици владајуће већине и даље бити поуздани партнери у борби за модерну, пристојну Србију.

Стефановић: Полиција у парламенту због безбедносне процене

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић саопштио је данас да је полиција присутна у згради Народне скупштине на основу безбедносне процене да би заштитила народне посланике и спречила евентуалне немиле сцене, истичући да посланици могу несметано да се крећу, али да ће свако насиље бити спречено.

„Пре свега, поставља се питање коме смета присуство полиције у Народној скупштини, поготово што је познато да полицајци штите Народну скупштину већ деценијама уназад“, навео је Стефановић, саопштио је МУП.

Он је истакао да је важно да грађани знају да је полиција тренутно присутна у згради Народне Скупштине уз сагласност генералног секретара Скупштине, што је неупитно.

„Затим да је ту на основу безбедносне процене да би заштитила и народне посланике и запослене у Скупштини, али и спречила евентуалне немиле сцене, које су се нажалост дешавале у новијој историји Србије када је зграда Народне Скупштине спаљивана, када су крадене слике и намештај из ње и када су људи повређивани“, истакао је министар.

Он је навео да је полиција ту да буде у служби свог народа и да заштити имовину грађана, у овом случају Дом Народне скупштине, као најзначајније представничко тело, као и све народне посланике, без обзира којој политичкој опцији да припадају.

„Такође, желим да истакнем да су тврдње појединих народних посланика да полиција тамо спречава некоме кретање потпуна неистина, што сте на крају крајева могли да видите и из њиховог кретања по згради, које су сами снимили и објавили. Нико их није задржавао, нико их није заустављао, нико их чак ништа није ни питао“, истакао је Стефановић.

БАС: 221 аутобус на редовним линијама стигао у Београду

Београдска аутобуска станица (БАС) саопштила је данас да је јутрос у Београд ушао 221 аутобус из Србије, те да су нетачне информације да су линије ка Београду укинуте.

„Нетачни су наводи да су линије ка Београду укинуте“, истичу у овом саобраћајном предузећу.

Интензитет саобраћаја се одвија по редовном суботњем распореду, каже се у саопштењу.

Бастаћ демантује насилно избацивање одборника СНС

Председник општине Стари град Марко Бастаћ демантује да су одборници СНС рано јутрос насилно избачени из зграде те општине.

У саопштењу које је достављено медијима Бастаћ наводи да су 12 сати након што су, како он каже, у општину упале присталице СНС, у великој сали остале само две особе, а испред зграде још једна, а да је само једна од њих одборник у Скупштини општине.

Тај одборник је хтео да иде кући, али му је, тврди Бастаћ, „непознато лице које је стајало испред општине“ повишеним тоном одговорило да не може, па је та особа покушала да се врати у зграду, али јој није било дозвољено.

Србија Воз: Није отказан ниједан воз за превоз путника

„Србија Воз“ а.д. саопштио је да се саобраћај возова за превоз путника данас одвија у складу са важећим редом вожње и без застоја на целој територији Србије.

„Желимо да напоменемо, да није било додатних захтева за организованим превозом путника, нити су токови путника већи од уобичајених, као ни отказивања возова нити додатних полазака возова за превоз путника“, наводи се у саопштењу „Србија воза“.

Они истичу да ниједан воз за превоз путника није заустављен и да је свака другачија информација, како наводе, злонамерна.

 

 

Извор: РТВ

Повезане објаве