Почела изградња Коридора 11, на траси 30 мостова и три тунела

Голубица, ПЕТАК 17.05.2019.

У месту Паковраће код Чачка почела је изградња деонице Коридора 11 од Прељине до Пожеге. Председник Србије Александар Вучић наводи да је отпочела градња једне од најтежих деоница ауто-пута ка Црној Гори. Истакао је да ауто-путеви доносе нове инвестиције, и додао да тамо где има инвеститора нема гладних.

Александар Вучић наводи да се отварају радови на до сада најтежој деоници, која ће бити тешка за градњу као и деоница ауто-пута на Коридору 10 кроз Грделичку клисуру.

Како је навео, на тој деоници су косине мање него у Грделичкој клисури, али ће бити тежа градња тунела, који ће се на укупно 31 километар ауто-пута протезати у дужини од 12 километара у оба смера.

„Градимо и мостове преко Мораве и Лучана. Мораћемо да урадимо најтеже послове да бисмо завршили за две године“, рекао је председник.

Истиче да се изградњом једне од најтежих деоница ауто-пута ка Црној Гори од Прељине до Пожеге после 70 година испуњава сан грађана тог дела земље.

„Чекали сте 70 година на озбиљније промене“, рекао је Вучић и додао да све што је раније било немогуће, упркос бројним обећањима претходне власти, данас постаје могуће.

Поручио је да ће већ до 19. децембра, на Светог Николу, бити отворена деоница Коридора 11 од Сурчина до Обреновца и додао да су му то обећали Кинези.

Такође, рекао је да ће за Видовдан бити отворен цео потез ауто-пута од Обреновца до Чачка и да ће се стизати за колима за само један сат или за који минут више.

Председник је рекао да су Кинези заинтересовани да граде и ауто-пут од Пожеге до Бољара на граници са Црном Гором и изразио очекивање да ће ускоро бити отворени радови и на тој деоници.

Додаје и да ће се градити и крак ауто-пута ка Црној Гори који ће повезати Ариље, Ивањицу, Сјеницу и Нови Пазар.

„То је тих недостајући 107 километара до Црне Горе и то ће бити најскупља деоница и најзахтевнија“, рекао је Вучић и додао да ће са Кинезима највероватније бити направљен договор и за ту деоницу.

Истиче да ће са завршетком те деонице бити испуњен историјски сан да се ауто-путем споје Србија и Црна Гора.

Већ се ради, наводи, пројекат за други крак ауто-пута ка Ужицу, Котроману и Вишеграду како би се спојио златиборски и моравички део Србије са БиХ и Републиком Српском, нагласио је Вучић.

Такође, истиче да ће бити повезан тај део земље и са Београдом и подсећа да ће ускоро почети да се гради и Моравски коридор, који ће од Прељине ићи до Краљева, Трстеника, Крушевца и Појата.

„Све што нисмо урадили 70 година биће готово сада за две године. Све што смо мислили да се никад неће догодити“, истакао је председник.

Ауто-путеви, истиче, доносе живот у градове и села, доносе нове инвестиције, јер ниједан велики инвеститор неће да дође у део земље у којем нема ауто-путева.

„Тамо где нема гаса и пута, нема инвеститора. Тамо где има инвеститора, нема гладних, него има будућности за нашу децу“, рекао је Вучић.

„Ужицу и Пријепољу смо дужни једну велику инвестицију“

Председник наводи да је држава Ужицу и Пријепољу дужна једну велику инвестицију, што ће, верује, бити остварено.

„Долазим и у Ужице, обићи ћу и Пријепоље, Прибој, Нову Варош, Чајетину, Ужице и северни део Златиборског округа“, рекао је Вучић.

На питање у вези са аеродромом „Поникве“ код Ужица, председник је рекао да за сада следи отварање „Лађеваца“ код Чачка, али да ће се у будућности тражити начин да се отворе и „Поникве“.

Указао је да су то огромни трошкови за Србију, али да ћемо имати новца ако раст буде добар као што се очекује.

Очекује привредни раст у наредном периоду буде већи од 3,5 одсто.

Вучић је појаснио да је раст у првом кварталу био нешто нижи, због енергетике и НИС-ове рафинерије која није радила због ремонта, али да није било никаквих структурних поремећаја, али да ће се раст сада поправљати, посебно захваљујући грађевинској индустрији и, нарочито, када почне градња гасовода и Моравског коридора.

„Биће добар раст, имаћемо новца и спреман сам да разговарам са људима из Ужица и Чајетине како да помогнемо око аеродрома“, рекао је председник.

„У Скупштини о томе шта је стварност на КиМ“ 

Вучић се током церемоније поводом почетка изградње деонице Коридора 11 осврнуо и на питање Косова и Метохије и поручио да ће у обраћању посланицима у Народној скупштини, 27. маја, поднети комплетан извештај, али да ће говорити и о стварности на Косову и Метохији.

„Замолио сам председницу Скупштине Мају Гојковић да види да ли постоји пословничка могућност да ме позове. Спреман сам да дођем и одговарам на питање. Нико није био толико у Скупштини, борио се и побеђивао аргументима. Говорили су ‘што идеш на Сабор СПЦ, што не дођеш у Скупштину’. Шта год да урадим просто не можеш да угодиш свима“, рекао је председник.

Михајловић: Са ауто-путевима државе се мењају набоље

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић на почетку градње деонице Прељина–Пожега на Коридору 11 поручила је да нема града ни државе која се не мења на лепше и набоље када се граде путеви, поготово ауто-путеви.

„А за ауто-путем у западну Србију доћи ће фабрике и погони“, поручила је данас Михајловићева.

Указала је да се значај изградње ауто-путева одлично види и на примеру Коридора 10 – како су се отварале нове деонице, тако су се низале и фабрике и погони.

„Тако ће бити и на Коридору 11. Имаћемо и фабрике и погоне, као што имамо ауто-путеве, а то ће помоћи да останемо, да живимо у нашој Србији“, поручила је Михајловићева.

Нагласила је да је у претходних неколико година отворено 300 километара ауто-пута у Србији.

Српска министарка је захвалила Кини на томе што су препознали да је Србији важан Коридор 11, као што је и Србија препознала значај иницијативе „Појас и пут“ и била једна од првих у свету која је прихватила тај глобални пројекат.

„Нека нам је срећан почетак радова, да извођач радова изведе све како треба, а ми да будемо поносни на сваки метар ауто-пута“, поручила је министарка.

Хај: Да Коридор 11 постане пут сарадње Србије и Кине

Председник кинеске компаније „Чајна контракшн корпорејшн“, која изводи радове на деоници пута на Коридору 11, Хај Лијанг Сун рекао је да је њихова жеља да ауто-пут Е-763 постане пут сарадње две земље, пут српског економског развоја, просперитета и пут ка бољој будућности.

„Желимо да искористимо све своје предности и потенцијале и направимо најбољу организацију, обезбедимо најбоље планове и ефикасно, и на научном принципу утемељено, управљање пројектом, да строго поштујемо уговорне обавезе и у планираном року уз највиши квалитет радова завршимо овај пројекат“, рекао је Сун на церемонији отварања радова на изградњи деонице Прељина–Пожега.

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо рекла је да велики број грађана који су дошли на церемонију отварања радова показује колико је важан ауто-пут за грађане.

„Уверена сам да ће кинеска компанија уложити све своје напоре да уз помоћ и подршку Србије изгради најсигурнији и најмодернији пут“, рекла је Ченова.

„Велики дан за Моравички округ“

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић истакао је да је данас велики дан за Моравички округ, западну и целу Србију.

„Сведоци смо шта смо све до сада радили, а и даље планирамо да наставимо – од Чачка ка Пожеги, да наставимо брзо и ка Котроману, Ивањици, Ариљу, Бољарима… да већ током лета кренемо и са Моравским коридором, а надам се током лета и ваздушној луци у Лађевцима“, рекао је Тодоровић.

Саобраћајница на Коридору 11 ће бити дуга 30,9 километара. На траси ће бити изграђена три тунела, 30 мостова, седам надвожњака и четири петље. Вредност радова је 450 милиона евра. Радове ће изводити кинеска компанија „Чајна контракшн корпорејшн“.

 

Извор: РТС, ТАНЈУГ

Повезане објаве