Поједностављена процедура уписа у први разред основне школе

Голубица, ЧЕТВРТАК 07.02.2019.

Упис деце у први разред основне школе ће од ове школске године, тј. за децу која у школу крећу од 1. септембра ове године, бити значајно олакшан, с обзиром да ће школе саме почети да прибављају извод из матичне књиге рођених и доказ о пребивалишту, што је до сада била обавеза родитеља новоуписиваних првака.

Документа ће се прибављати захваљујући примени новог софтвера који је настао као резултат тимског раде Владе Србије, односно заједничког пројекта Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства унутрашњих послова и Канцеларије за информационе технологије и е-Управу.

Родитељ, односно други законски заступник детета, ће и даље имати могућност да поменуте документе достави у папирној форми, уколико то жели. Оно што ће остати као обавеза је достављање лекарског уверења и потврде о похађању припремног предшколског програма.

“Када само радили на овим изменама размишљали смо о томе како да олакшамо живот родитеља. Како да им уштедимо новац и време, с једне, и максимално поједноставимо упис будућих првака, с друге стране. Зашто би грађани били ти који морају да узимају документа од једног државног ограна и да их потом достављају школи или другом државном органу? За оне који не разумеју у потпуности шта значи електронска управа, она подразумева да сви делови државе комунуцирају, да деле податке, што у крајњем исходу треба да смањи бирократију и поједностави процедуре за наше грађане. Циљ нам је да мењамо свакодневни живот грађана набоље и на таквим променама ће Влада Србије наставити да инсистира”, изјавила је председница Владе Србије Ана Брнабић.

Софтвер ће омогућити да извод из матичне књиге рођених и доказ о пријави пребивалишта буду прибављани електронским путем. У пракси ће то изгледати тако што повезивањем есДневника са матичним књигама и пребивалиштем школе саме прибављају податке садржане у тим документима.

Планирано је да софтвер буде пуштен у рад почетком марта ове године, као и да се по узору на овај систем до јуна ове године иста олакшица уведе и за упис ученика у средње школе.

 

 

Извор: Голубица

Повезане објаве