Преминула Неда Арнерић

Славна глумица Неда Арнерић преминула је у 67. години. Пронађена је у свом стану у Београду. Снимила је више од 100 филмова, а одиграла четрдесетак улога у позоришту. За свој рад добила је бројна признања и награде.

Неда Арнерић је била запажена по бројним улогама. Њен филм, „Сан“из 1966. године, направио је од Неде прву дечју филмску звезду Југославије. Прославила се у култном филму „Ко то тамо пева“ где је тумачила улогу младе. 

У каријери дугој пола века, Неда Арнерић је остварила значајне улоге у филмовима „Вишња на Ташмајдану“, „Ужичка република“, „Сутјеска“, „Валтер брани Сарајево“, „Варљиво лето ’68″…

Играла је и у многобројним италијанским филмовима. Након велике популарности шездесетих и седамдесетих година прошлога века, глумица је и деведесетих доживела велику славу –захваљујући блокбастеру „Три карте за Холивуд“ и телевизијској серији „Полицајац са Петловог брда“.  

За улогу Делфине, у филму „Исправи се, Делфина“ редитеља Александра Ђурчинова, 1977. године добила је „Сребрну арену“ на Филмском фестивалу у Пули, као и награду Награда „Царица Теодора“ на Фестивалу глумачких остварења у Нишу. 

Године 1980. дипломирала је историју уметности на Филозофском факултету у Београду. Од 1985. до 1999. године водила је сопствену галерију „Атријум“ у Београду.

Добитница је „Златне арене“ на Филмском фестивалу у Пули (1988) за улогу у филму „Халоа –Празник курви“, редитеља Лордана Зафрановића.  

Добила је и награду „Павле Вуисић“ за животно дело. За своја остварења на филму, 2009. године, добила је „Плакету Југословенске кинотеке“.  

Била је народна посланица у Скупштини Србије (2000-2004). 

Извор: РТС

Повезане објаве