Преминуо Миша Јанкетић

Голубица, СРЕДА 15.05.2019.

Један од највећих српских и југословенских глумаца Михаило Миша Јанкетић преминуо је у Београду, саопштило је Југословенско драмско позориште (ЈДП). У богатој каријери одиграо је више од стотину улога у позоришту, највише у свом матичном театру – ЈДП-у.

Огроман траг оставио је на филму, телевизији и радију, а добитник је најзначајнијих глумачких и друштвених признања – Добричиног прстена, Октобарске награде, четири Стеријине награде, Награде „Павле Вуисић“ за животно дело.

Прву улогу на сцени Југословенског драмског позоришта одиграо је у представи „Ричард III“ 1961. Члан ансамбла ЈДП-а био је од 1962. до 1998. године. У том периоду остварио је више од шездесет улога. Последњу премијеру Миша Јанкетић је имао на седамдесетогодишњицу Југословенског драмског позоришта у представи „Краљ Бетајнове“ играјући Крнеца (2018).

Рођен је 24. маја 1938. године у Новом Саду, а гимназију је завршио у Београду. Студије књижевности уписао је на Филозофском факултету у Београду, али је после три године, 1958, постао студент глуме на Академији за позориште, радио, филм и телевизију. Дипломирао је 1962. године у класи професора Мате Милошевића.

На сценама Југословенског драмског позоришта био је Иго у „Прљавим рукама“ Ж. П. Сартра, Урош V у „Смрти Уроша V“ С. Стефановића, Љуба Врапче у представи „Кад су цветале тикве“ Д. Михаиловића, Раскољников у „Злочину и казни“ Ф. М. Достојевског, Стенли у „Трамвају званом жеља“ Т. Вилијамса, Хорват у Крлежином „Вучјаку“, Алесандро Медичи у „Лоренцачу“ Алфреда де Мисе, Војвода Мишић у „Колубарској бици“ и „Ваљевској болници“ Д. Ћосића, Благоје у „Путујућем позоришту Шопаловић“ Љ. Симовића, Гавриловић у Стеријиним „Родољупцима“ (1986) и Градоначелник у Гогољевом „Ревизору“, Јеврем Прокић у „Народном посланику“ и Обрад Ђорђевић у „Тако је морало бити“ Б. Нушића…

Добитник је годишњих награда Југословенског драмског позоришта за улоге Бориса Аненкова („Праведници“), Бредлија („Покопано дете“), Исуса („Некрштен дан“), Живојина Мишића („Колубарска битка“), Гавриловића („Родољупци“), Мајора Божића („Сеобе“), Градоначелника („Ревизор“), Јеврема Прокића („Народни посланик“).

Са великим успехом играо је и на сценама других позоришта (Атеље 212, Народно позориште, Београдско драмско позориште, Српско народно позориште, Звездара театар…).

Добитник бројних награда 

Октобарска награда града Београда додељена му је за улогу Раскољинкова у представи „Злочин и казна“, 1971. Стеријине награде добио је за улоге Јагоша Краља („Клаустрофобична комедија“, 1987, Звездара театар), Јеврема Прокића („Народни посланик“, 1991), Књаза Николе („Принцеза Ксенија од Црне Горе“, 1994, Црногорско народно позориште) и Чика Драгог („Смртоносна мотористика“, 2005, Атеље 212).

Добитник је награда „Јоаким Вујић“, „Миливоје Живановић“, „Раша Плаовић“, „Љубиша Јовановић“, Статуете „Ћуран“, „Зоранов брк“, „Бранислав Нушић“ за животно дело.

Награда Удржења филмских глумаца за животно дело „Павле Вуисић“ додељена му је 2014. Нашу најзначајнију позоришну награду, Добричин прстен, добио је 2003. године.

На филму је сарађивао са најзначајнијим домаћим редитељима. У филмографију Мише Јанкетића улазе остварења „Сан“ Пурише Ђорђевића, „Како су се волели Ромео и Јулија“ Јована
Живановића, „Опатица и комесар“ Гојка Шиповца, „Хороскоп“ Боре Драшковића, „Убиство на свиреп и подмукао начин и из ниских побуда“ Жике Митровића, „Девојка са Космаја“ Драгована Јовановића, „Свадба“ Радомира Шарановића, „Зимовање у Јакобсфелду“ Бранка Бауера, „Светозар Марковић“ Едуарда Галића, „Како сам систематски уништен од идиота“ Слободана Шијана, „Почетни ударац“ Дарка Бајића, „Секс – партијски непријатељ бр. 1“ Душана Сабоа, „Пети лептир“ Милорада Милинковића…

Играо је у ТВ драмама и у серијама: „Димитрије Туцовић“, „Отписани“, „Салаш у Малом Риту“, „Непокорени град“, „Сиви дом“, „Вук Караџић“, „Бољи живот“, „Заборављени“, „Срећни људи“, „Породично благо“, „Убице мог оца“, „Жмурке“…

Михаило Јанкетић се бавио педагошким радом као професор глуме на Академији уметности у Новом Саду.

Датум сахране и комеморације биће накнадно објављени.

„Јанкетић се сврстао у ред бесмртних уметника“

Пводом смрти Јанкетића, председник Републике Александар Вучић упутио је писмо саучешћа његовој породици у коме је навео да нас је напустио велики човек и уметник.

„Данас је наш народ, културу и глумиште напустио велики човек, уметник и учитељ, који је ове године одликован Златном медаљом за заслуге. Његов рад деценијама је градио нашу културу и чинио лепшим наше животе“, написао је Вучић.

Истакао да је Јанкетић својим радом, залагање и неебичношћу успео да се за живота сврста у ред бесмртних драмских уметника.

Председница Владе Ана Брнабић упутила је телеграме саучешћа породици Михаила Мише Јанкетића и Југословенском драмском позоришту.

„У име Владе Републике Србије и своје име, упућујем изразе најдубљег саучешћа члановима породице, пријатељима и свим поштоваоцима преминулог глумца Михаила Мише Јанкетића, легенде српске и југословенске глумачке сцене“

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић навео је: „У име Министарства културе и информисања и у своје лично име, изражавам дубоко саучешће породици, пријатељима и многим поштоваоцима српског глумачког великана Михаила Мише Јанкетића“.

Додао је да је отишао још један од полувековних стубова српког глумишта.

Саучешће је изјавио и први потпредседник Владе Ивица Дачић.

 

Извор: РТС

Повезане објаве