Приход Новосадског сајма у последње две године већи од 1,2 милијарде динара

Голубица, ЧЕТВРТАК 20.12.2018, Извор: Голубица

У 2018. години успешно је реализовано 18 сајмова и изложби у 63 сајамска дана. У Конгресном центру је одржано чак 198 догађаја, а просторни капацитети били су заузети 260 дана.

– Приход Новосадског сајма у 2018. години већи је за 15 милиона него 2017. године, која је била једна од најуспешнијих у новијој историји компаније. На 18 овогодишних сајмова, првенствено кроз сајамску делатност, конгресне активности и друге делатности приходовано је 617.595.000 динара –  рекао је генерални директор Новосадског сајма, Слободан Цветковић на годишњој конференцији о пословању најстарије сајамске куће у земљи. Поред значајног увећања прихода, Новосадски сајам је остварио и нето добит од целих 24 милиона динара. Када се у обзир узме и инвестирање 33 милиона динара у унапређење пословних капацитета, укупна добит премашује 57 милиона динара, додао је Цветковић.

– Реч је о врло значајном пословном успеху. Ако се 2017. и 2018. година посматрају заједно, Новосадски сајам је имао приход већи од 1,2 милијарде динара, што је укупно повећање од око 15 одсто за две године. Такође, за две године чист профит већи је од 64 милиона динара, а укупна добит премашује 90 милиона. То нас поново позиционира као једну од најуспешнијих градских компанија. Финансијски раст омогућио је улагања у имовину и унапређење пословних капацитета, чиме смо увећали своју тржишну вредност – каже генерални директор Новосадског сајма, Слободан Цветковић.

Ову годину, уз три велика јубелеја, 95. година постојања, 85. година Међународног пољопривредног сајма и 130 година оцењивања квалитета, обележиле су и две награде за успешно пословање. Конгресни центар је као најбољи у Југоистичној Европи, добио међународно признање СЕЕбтм Аwард, док је Привредна комора Србије Конгресни центар „Мастер“ прогласила за једног од најзначајнијих партера у реализацији пројекта Европска предузетничка мрежа током протеклих десет година.
У 2018. години Сајам је посетило око 300.000 људи. Одржано је 18 изложби и приредби који су укупно трајали 63 дана. У Конгресном центру је приређено је чак 198 догађаја, а просторни капацитети били су заузети 260 дана.
Бољи резултат него у 2017. још је значајнији, уколико се узме у обзир да је ове године изостао Сајам аутомобила. Међутим, нове манифестација су, кроз додатно ангажовање просторних капацитета, обезбедиле већи профит – Сајам запошљавања, Сајам стваралаштва сеоских жена, СЕЕ ИТ Суммит, док ће Форум дијаспоре бити одржан 27. децембра.

Новосадски сајам је у 2018. унапредио партнерски организоване догађаје: Сајам за пензионере, Сајам млинарства, пекарства, посластичарства и паковања, Новосадски Октоберфест, Сајам Наука за привреду, а први пут је одржан и Новембар фест. Од ове јесени, Хала 6 Новосадског сајма је нова културна тачка града у којој се у сарадњи са Студентским културним центром организују концертна дешавања.
У Конгресном центру одржано је шест нових догађаја међународног реномеа. Међу њима су Генерална скупштина Савета европских цркава, конференција БалЦЦон 2018, Мекст, Сербиа Хаир Опен, конференција НС виртуал и Гроw ИТ.
– Организатори су изузетно задовољни и наставићемо сарадњу и у наредним годинама. Најзначајнији финансијски раст у овој години остварила је конгресна делатност праћена угоститељством. И ове године настављена је блиска сарадња с Владом Србије, посебно с министарствима пољопривреде и туризма, Покрајинском владом, Градом Новим Садом и Генерали осигурањем Србија – каже Цветковић.

Први пут у историји Новосадског сајма Пољопривредни сајам имаће и Земљу пријатеља и Земљу партнера. У 2019. години, 86. међународни пољопривредни сајам биће одржан од 11. до 17. маја. На њему ће као Земља партнер наступити Италија, која је исту титулу носила и 2016, док је 2015. на Пољопривредном сајму била Земља пријатељ. Компаније из Туниса су први пут у мају на Новосадском сајму наступиле ове године. Следеће, 2019, на Пољопривредни сајам Тунис долази као Земља пријатељ.

Повезане објаве